Lukašenko: NATO traži da ponovimo izbore, to bi bila smrt naše države

Ponavljanje izbora značilo bi smrt Belorusije kao države, izjavio je na skupu u Minsku predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
“Rukovodstvo NATO traži od nas da održimo nove izbore. Ukoliko bismo im ispunili želju bila bi to smrt naše države”, izjavio je Lukašenko, prenosi Tas.
Lukašenko je rekao da neće dozvoliti predaju Belorusije ni po cenu sopstvenog života.
“Zajedno sa vama, uprkos svim poteškoćama i nevoljama, izgradili smo divnu zemlju. Kome ste vi odlučili da je predate? Ukoliko bilo ko pokuša da preda ovu zemlju suprotstaviću se tome, makar i mrtav”, rekao je Lukašenko i klekao u znak zahvalnosti pred svojim pristalicama koji su se okupili na trgu Nezavisnosti u Minsku.
“Hvala vam. Prvi put u svom životu sam na kolenima, pred vama. Vi ste to zaslužili”, zaključio je Lukašenko.
Sa skupa u Minsku
Sa skupa u Minskufoto: AP Photo
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pridružio se danas svojim pristalicama na skupu ispred sjedišta vlade u Minsku. “Hvala vam što ste došli. Došli ste ovde da zaštitite svoju zemlju, nezavisnost i svoje porodice!”, poručio je Lukašenko okupljenima kojih je bilo oko hiljadu, prenosi Tas.
Protesti u Belorusiji su počeli, nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova. Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju. Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila suzavac, vodene topove, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje, podseća Tanjug.
Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula. Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata, ali je veliki broj njih kasnije pušten. U Belorusiji već danima traju protesti protiv Lukašenka i njegove pobede na nedavnim izborima, a danas su se prvi put okupile i njegove pristalice na kontramitingu.

Putin i Lukašenko spremni da zajednički odgovore na prijetnje

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko ponovo su danas razgovarali telefonom o situaciji u Belorusiji i protestima posle predsedničkih izbora i potvrdili spremnost da zajednički odgovore na spoljne pretnje, javlja Belta.Kako je saopštila pres-služba predsednika Belorusije, oni su ponovo potvrdili da će u slučaju pogoršanja situacije usled spoljnih pretnji reagovati zajednički na osnovu sporazuma o savezništvu dve zemlje. Kremlj je saopštio da su dvojica lidera razmotrili situaciju u Belorusiji nakon izbora, između ostalog i pritiske koji na nju dolaze spolja.

Izvor: vijesti.me