Lukašenko obećao nastavak represije nad novinarima i aktivistima

Dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao je danas nastavak obračuna sa aktivistima civilnog sektora koje je opisao kao bandite i strane agente.

Lukašenko je oštro kritikovao državne zvaničnike što su dozvolili delovanje nevladinih organizacija koje je nazvao “štetnim po državu”.

“Operacija čišćenja je u toku. Mislite da je lako? Hiljade naših ljudi rade za njih, i njihovi mozgovi su poremećeni i isprani stranim novcem”, kazao je Lukašenko.

Bjeloruske vlasti su prethodnih nedjelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna naveo je da su bezbjednosne agencije ovog mjeseca izvršile više od 200 pretresa kancelarija i stanova novinara i aktivista.

Prema navodima te grupe, vlasti su danas uhapsile još 11 aktivista.

Bjelorusko udruženje novinara, čiju je zabranu juče zatražilo Ministarstvo pravde, navelo je da su vlasti drugi put ovog mjeseca pretresle stan slobodne novinarke Tanje Smotkine i priveli je po optužbi za “podsticanje nereda”.

Novinarka američkog medija Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda Ina Studžinskaja, koja je uhapšena prošle nedjelje, danas je počela štrajk glađu jer joj vlasti ne dozvoljavaju da vidi advokata, navelo je Udruženje i dodalo da u njenoj ćeliji nema kreveta i da svjetlo gori 24 sata dnevno.

U pritvoru je 31 novinar koji čeka suđenje ili izdržavanje kazne.

Ministarstvo pravde Bjelorusije je juče zatražilo od suda da zabrani rad Bjeloruskom udruženju novinara zbog navodnih nedostataka u dokumentima o zakupu kancelarije.

Udruženje je navelo da ne može da obezbijedi dokumenta za odgovor na tužbu jer su mu kancelarije zapečaćene od prošlonedjeljne policijske racije.

Vlasti su u ponedjeljak zamrzle bankovne račune bjeloruskog PEN centra, udruženja pisaca koje vodi Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu. Aleksijevič, članica opozicionog Koordinacionog savjeta, otišla je iz Bjelorusije prošle godine pošto je bila privedena na saslušanje.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izvještavali s protesta.

Izvor: vijesti.me/beta.rs