Lukašenko optužio Putina za ucenu kako bi Rusiji pripojio Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je pod pritiskom Kremlja kako bi se Belorusija pripojila Rusiji, a u zamenu dobila povoljnije cene za isporuke goriva. On je zapretio da će naftu uzeti iz ruskog transportnog naftovoda kojim se snabdevaju Poljska i Nemačka.

“Rusko rukovodstvo aludira na integraciju Belorusije u zamenu za objedinjenu cenu energenata”, rekao je Lukašenko prepričavajući prošlonedeljni sastanak u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Belorusije je izrazio uverenje da ni Rusi ni Belorusi ne bi želeli da idu tim putem.

Lukašenko koji vodi zemlju od 1994. godine, sve više osuđuje ruski pritisak, navodeći da Putin želi dalju integraciju dve savezničke zemlje.

Belorusija je zapretila da će početi da uzima naftu iz ruskog tranzitnog naftovoda družba ukoliko je Rusija ne opskrbi potrebnom količinom sirove nafte, rekao je Lukašenko, a objavila je državna novinska agencija Belta.

On je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdevanju energijom, dok neki u Belorusiji strahuju da bi Putin mogao da razmotri spajanje dve nacije kako bi proširio svoju vlasti.

Kremlj je sa svoje strane naveo da Belorusija, koja se oslanja na rusko snabdevanje energijom, treba da prihvati veću ekonomsku saradnju ako želi da dobija ruske energente po subvencionisanim cenama.

Dve zemlje nisu uspele da se dogovore o uslovima snabdevanja naftom za 2020. godinu. Dopremanje ruske sirove nafte značajno se smanjilo posle 1. januara zbog čega je Minsk bio primoran da gorivo potraži na drugom mestu.

Naftovod Družba, koji prolazi kroz Belorusiju, snabdeva Evropu, uključujući Poljsku i Nemačku, s oko milion barela ruske nafte. Lukašenko je rekao da je Belorusija u pregovorima s Poljskom da joj se dostavlja američka i saudijska nafta naftovodom iz Gdanjska.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali su beloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet, što je zemlji uskratilo glavni izvor prihoda. Belorusija se ranije bavila izvozom naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Izvor: N1