Lukašenko: Osujetio sam pokušaj državnog udara i pokušaj atentata

Bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je osujetio pokušaj državnog udara i pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, koji su planirale Sjedinjene Američke Države (SAD), i objavio da su uhapšene dve osobe uz pomoć Moskve.

Beloruska bezbednosna služba (KGB) objavila je sinoć da je u “specijalnoj operaciji” rasturila “organizovanu grupu teroristiškog usmjerenja koja je planirala fizičku eliminaciju predsednika i njegove porodice” i “organizovanje oružane pobune da bi se preuzela vlast nasilnim putem”.

Prema navodima Lukašenka ruska bezbednosna služba (FSB) u Moskvi je uhapsila dva beloruska državljanina, to su politikolog Aleksander Feduta i advokat Juri Zenkovič koji ima i američko državljanstvo.

“Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nem. Zatim smo otkrili rad obaveštajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo verovatno CIA i FBI”, rekao je Lukašenko u videu koji je objavilo predsedništvo.

Ni Rusija ni SAD nisu komentarisali ove Lukašenkove tvrdnje.

Šefica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja se nalazi u Litvaniji, osudila je provokacije ruskih i beloruskih bezbednosnih službi u koje je su uvučeni građani Belorusije i SAD.

Lukašenko na čelu zemlje od 1994. godine već mesecima je suočen sa protestima kojima se osporava njegov ponovni izbor na mesto predsednika na izborima u avgustu prošle godine.

U protestima je učestvovalo desetine hiljada građana više puta na ulicama Minska i drugih gradova pre nego što su postepeno smanjeni posle stalne represije vlasti.

Većina vođa opozicije su zatvoreni ili primorani da odu u izgnanstvo.

Uprkos evropskim i američkim sankcijama uvedenim prema Lukašenku i visokim zvaničnicima njegove vlade, beloruski predsednik, podržan u Rusiji, ne daje nikakav znak otvaranja prema protestnom pokretu već pojačava svoju represiju.

Izvor: BETA