Lukašenko poziva na osnivanje antiterorističkog fronta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je predložio da glavne svetske organizacije treba da uspostave antiteroristički front.

Glavne organizacije uključuju i Ujedinjene nacije, Evropsku organizaciju za bezbednost i saradnju i Evropsku uniju.

“Vreme je da se države sveta ujedine u nastojanjima da se sistematski bore protiv terorista i njihovih saučesnika i da pokrenu široki međunarodni dijalog”, rekao je Lukašenko, a prenosi TAS S.

UN bi trebalo da ima vodeću ulogu u tim naporima, naglasio je Lukašenko, podsećajući da je Belorusija potpisnik svih glavnih sporazuma pod okriljem svetske organizacije.

“Ubeđen sam da stvaranje ujedinjenog antiterorističkog fronta u kojem bi bile UN, OEBS, EU, Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Zajednica nezavisnih država, Šangajska organizacija za saradnju i druge međunarodne organizacije, jeste jedini pravi način da se snažno i efikasno suočimo sa ovom pretnjom”, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, terorizam je postao jedna od glavnih pretnji globalnoj bezbednosti koja nema ni državu ni moralne granice, a teroristi koriste u svojim akcijama i moderne tehnologije.

Izvor: Vijesti.me