Lukašenko: Zapad finansira nerede u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je uveren da Zapad finansira ulične skupove i nerede u toj zemlji.

Lukašenko je na sednici beloruskog Saveta bezbednosti pozvao lidere zapadnih zemalja, koji se sastaju danas kako bi razgovarali o situaciji u Belorusiji, da se fokusiraju na probleme u svojim državama.

„Zapadne države, direktno, bez skrivanja, otvoreno najavljuju prikupljanje sredstva i njihovo slanje u Belorusiju. Mi to vidimo”, rekao je Lukašenko. On je dodao da Belorusija ne može da prati sva sredstva koja se šalju u tu zemlju jer ih, kako tvrdi, mnogo dolazi u kešu.

„Ali mi to znamo i mi ćemo se usredsrediti na to pitanje”, poručio je Lukašenko, javlja agencija Belta. Lukašenko je pozvao lidere zapadnih zemalja da se usredsrede na probleme u svojim državama.

„Voleo bih da ih posavetujem: pre nego što upru prstom u nas trebalo bi da na agendu svojih sastanaka stave pitanja ‘žutih prsluka’ u Francuskoj i užasnih nereda u SAD. Želim da pre svega razmotre proteste protiv mera izolacije zbog korona virusa u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama”, naveo je Lukašenko.

On je na sastanku Saveta bezbednosti, na kojem su putem video linka učestvovali i lideri regiona, rekao da se Belorusija i dalje suočava sa teškom drušvenom i političkom situacijom, preneo je Tass.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, prenosi Tanug.

Višegradska grupa za nove izbore u Belorusiji

PRAG – Predsednici zemalja članica Višegradske grupe pozvali su Belorusiju da otvori put za održavanje novih izbora i izbegne nasilje protiv demonstranata, javlja Rojters.

„Pozivamo vlasti Republike Belorusije da otvore put za političko rešenje i pridržavaju se osnovnih ljudskih prava i sloboda, dok se uzdržavaju od upotrebe nasilja protiv mirnih demonstranata”, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika ovih zemalja, prenosi Tanjug..

Višegradska grupu ili Višegradsku četvorku čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Izvor: politika.rs