Lukašenko:Počela nova “raspodela” sfera uticaja na planeti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da mu se čini da je počela nova interesna “raspodela teritorija”, odnosno sfera uticaja u svetu, te da je izuzetno važno očuvati Evropsku uniju, jer je ona, kaže, oslonac planete.

Lukašenko je, u obraćanju u Narodnoj skupštini, rekao da se danas uočava rast napetosti u odnosima između zemalja, da se smanjuje globalna bezbednost, kao i da se povećavaju regionalni konflikti. U takvim okolnostima, istakao je, veoma je važno rešavanje bilo kakvih sporova mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava.

Međutim, primetio je, više ne postoji međunarodno pravo, već zakon jačeg i počinje da razmišlja da li je počela nova interesna “raspodela teritorija” i sfera uticaja na planeti. U tom kontekstu istakao je da je protiv raspada Evropske unije. “Pristalica sam toga da postoji EU, to su razni centri moći, te i male i srednje zemlje, kao što smo mi, mogu da se oslone na njih”, rekao je Lukašenko.

On je podsetio da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije i da je glavno dostignuće obe zemlje da mogu same da određuju pravce razvoja u skladu sa državnim interesima.

Podsetio je da je pre 20 godina posetio Beograd, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju što je, po njegovim rečima, još jedna potvrda okrutnog perioda koji su u “svetu zemlju” doneli njeni neprijatelji.

“Belorusija je uvek na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta. Naš stav je nepromenjen više godina i biće takav i ubuduće. Srbi, kao i Belorusi, znaju šta je rat, kakve su rušilačke posledice i gubici. Važno je da sačuvamo istorijsko sećanje zbog budućnosti”, rekao je Lukašenko.

Pozdravio je odluku Srbije koja je nedavno potpisala u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskom unijom, rekavši da su prednosti velike i da je našoj zemlji sada omogućen izvoz određene robe bez ikakvog ograničenja.

Na kraju obraćanja je poručio da Srbija nije mala, već velika zemlja, jer ovde živi mudar, hrabar i veliki narod na svetoj zemlji.
“Ja vas molim sačuvajte ovu svetu zemlju”, poručio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je pre obraćanja u društvu predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković obišao izložbu o izgradnji Doma Narodne skupštine.

Izvor: TANJUG