Luksemburg, bez zelenog svetla za Severnu Makedoniju i Albaniju

Savet ministara EU nije se saglasio o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, saopštila je posle sastanka Titi Tuparainen, ministarka spoljnih poslova Finske.

Tuparainen je rekla da će predsednik Evropskog saveta Donald Tuska staviti ovo pitanje na dnevni red samita evropskih lidera u četvrtak ili petak u Briselu.

Komesar za proširenje, Johanes Han je izrazio žaljenje što je Savet ministara propustio priliku da donese jasnu odluku o otvaranju pregovora.

“Ovo nije bio trenutak slave za EU, mada ne želim da krivim bilo koga”, rekao je Han, dodajući da se nada kako će lideri EU na samitu ispraviti ovu odluku.

Ogromna većina zemalja članica prihvatila je po treći put u 15 meseci preporuku Evropske komisije da otvorimo pregovore. Žalim što to nismo učinili. Ovo nije nešto na šta možemo biti ponosni. Svako dalje odlaganje ugrožava naž kredibilitet u regionu i nastojanja da budemo jači igrač na globalnom planu”, rekao je Johanes Han.

Glavne prepreke otvaranju pregovora sa dve balkanske države bili su Francuska i Holandija. Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od dve balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani.

U praksi, ovaj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

Odluku o ovom pitanju moraće da donesu lideri EU na samitu krajem nedelje u Briselu.

Izvor: RTS.rs