Luksemburg se sprema za legalizaciju, marihuana dostupna širom zemlje od 2022.

Luksemburg bi trebalo da bude prva evropska država koja će u potpunosti legalizovati marihuanu. Pripreme za to su uveliko u toku, ali se očekuje da će ona biti dostupna širom zemlje tek za dve godine. Ipak, marihuanu radi zabave i opuštanja moći će da kupe samo registrovani stanovnici Luksemburga.

Prodavnice proizvoda na bazi kanabisa, ali sa mnogo širim asortimanom proizvoda, mogle bi da se pojave širom Luksemburga tokom 2022. godine, ukoliko Vlada istraje u nameri da u potpunosti legalizuje kanabnis. U prodavnicama se prodaje medicinski kanabis, u kome su veoma male količine THC-a, pa je neupotrebljiv u rekreativne svrhe. Sada bi ti moglo da se promeni.

“Ideja je da legalizujemo i marihuanu koja se ne koristi u medicinske svrhe. Zbnog toga će kompletan sistem proizvodnje i distribucije morati da bude uspotavljen ovde u Luksemburgu”, rekao je ministar zdravlja Etijen Šnajder.

Ovo zahteva obimne pripreme, od obimnih istraživanja, do pisanja novih zakona. Ministarstvo zdravlja trebalo je da pokrene ceo proces jesenas, ali su prvi koraci odloženi za početak 2020. Očekuje se da će prve legalne džointe Lukesmburžani moći da kupe tek za dve godine. 

“Dobro nam je pozanto da okolne zemlje, kao što je Francuska, ne dozvoljavaju upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe. Zbog toga moramo da pripremimo zakone koji će omogućiti prodaju kanabnisa samo stanovnicima Luksemburga. Neće biti moguća prodaja strancima, kako bi smo izbegli da država postane turistički centar za ljubitelje marihuane”, dodao je Šnajder.

Luksemburg je u junu 2018. legalizovao kanabis u medicinske svrhe, a ukoliko istraje u nameri da ga u potpunosti legaliziuje – proizvodnju, prodaju i konzumaciju – pridružiće se malenoj grupi zemalja u svetu koje su to već uradile – a to su Kanada, Urugvaj i 11 američkih saveznih država.

Iako nije legalna, u više država EU nećete odgovarati ukoliko kod vas pronađu manje količine ove biljke. U Belgiji vas neće kazniti ukoliko posedujete nekoliko grama za ličnu upotrebu. U Kataloniji morate da budete registrovan član takozvanog “društvenog kluba” kako bi ste mogli da proizvodite i koristite kanabis. Čak ni u Holandiji, pozantoj po liberalnim zakonima o narkoticima, kanabis nije u potpunosti legalizovan, pa je i rad čuvenih kofi šopova na zakonskoj ivici.

U regionu nema najava moguće legalizacije ili bar dekriminalizuacije marihuane. Za sada su samo dve države legalizovale medicinski kanabis – Hrvatska 2015. i Makedonija godinu dana kasnije.

“Ja se bavim i drugim stvarima, ali ovo je jedna od najinteresanstnijh stvari, nauka, u kojoj vidimo budućnost, veliki profit, malo truda, jer ima puno težih poslova koji nisu baš toliko unosni, kao što se ovaj biznis dosta isplati ako ga radite kako treba”, kaže vlasnik plastenika “Oaza” Slave Ivanovski.

“To je velika prilika za našu ekonomiju. Verujemo da može značajno da doprinese povećanju našeg BDP-a, a procena je da on može ići i do 1 odsto, odnosno oko 100 miliona evra”, smatra ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipčev.

Podslednji podstrek zagovornicima legalizacije kanabisa dao je italijanski vrhovni sud, koji je nedavno doneo odluku da je uzgajanje manjih količina kanabisa u domaćoj radinosti legalno. Ipak, njihovu radost pomutili su predstavnici konzervativne valde, koji se takvoj ideji snažno protive.

Izvor: N1