Mađari će ruski gas dobijati najvećim delom preko Srbije

Ovo samo znači da postajemo važna tranzitna zemlja za srednju Evropu, kaže za „Politiku” Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”

Mađarska je postigla sporazum sa Rusijom o svim uslovima novog dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom, koji će stupiti na snagu 1. oktobra, objavio je juče ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na svom fejsbuk profilu. Sijarto je naveo da se novi ugovor sa „Gaspromom” odnosi na period od 15 godina, uz mogućnost modifikovanja količine kupovina posle 10 godina, prenosi Rojters.

Ruski gasni gigant „Gasprom” će Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko dva pravca – 3,5 milijardi kubnih metara ići će preko Srbije, a jedna milijarda preko Austrije, dodaje britanska agencija.

Naime, početkom jula Javno preduzeće „Srbijagas” i mađarska kompanija FGSZ povezale su na granici s Mađarskom gasovod „Balkanski” („Turski tok”) kojim će gas iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije stizati od 1. oktobra u Mađarsku i dalje u Austriju.

– Ovo samo znači da Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu. Budući da se ugovori s zemljama Evrope potpisuju s „Gaspromom” na 10, 15 pa i 20 godina kakav je slučaj sa Austrijom, jasno je da je „Gasprom” jedini siguran snabdevač plavim gorivom čim garantuje da će ga imati za isporuke deceniju i više unapred – kaže za „Politiku” Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” komentarišući najave iz Mađarske.

Dodaje da je važno i to što će Srbija sada biti u prilici da naplaćuje tranzitnu taksu za sve količine gasa koje prođu preko naše teritorije.

Upitan da li ćemo biti surovi prema Mađarskoj kao svojevremeno ona prema nama kada nam je naplaćivala tranzit nekoliko puta skuplje od ostalih zemalja i plus penale kada god nismo povukli sve količine gasa koje smo bili rezervisali i to u vreme kada je stizao samo preko Ukrajine, Bajatović odgovara da niko neće biti surov ni prema kome.

– Cena tranzita sadržaće realne troškove transporta i održavanja gasne mreže. Deo novca koristiće se i za vraćanje kredita kojim je gasovod finansiran. Deo ide i državi, a deo „Srbijagasu” i „Gastransu” koji su gasovod i gradili – navodi prvi čovek „Srbijagasa”.

Najvažnije je da na ovaj način pored postojećeg gasovoda preko Ukrajine kojim će i dalje stizati neke količine, Srbija ima još jedan dvosmerni interkonektor što joj pomaže da ostane otvorena za gasno tržište.

Bajatović dodaje da će naša zemlja uskoro definisati novi dugoročni ugovor o snabdevanju gasom s „Gaspromom”, ali da nije dobro što su cene gasa otišle toliko visoko. Međutim, one se do kraja godine neće menjati.

Bilo kako bilo gasifikacija u Srbiji se naveliko radi. Beograd i Novi Sad su već završeni, ostatak Srbije će se gasifikovati gde god za to bude bilo potrebe uz sve popuste koje „Srbijagas” daje kada je reč o načinu plaćanja, jer će zahvaljujući dugoročnim ugovorima s „Gaspromom” gasa biti i niko se ovde više neće smrzavati, zaključio je Bajatović.

Izvor: politika.rs