Mađarska ne odustaje od veta na embargo EU za rusku naftu

Мађарска министарка правде Јудит Варга (Фото Бета/АП)

BRISEL – Mađarska je ostala danas pri svom stavu da neće pristati na embargo EU na rusku naftu dok joj se ne obezbede sredstva za energetsku sigurnost.

„Prvo rešenja za snabdevanje energijom, onda sankcije”, rekla je mađarska ministarka pravde Judit Varga novinarima uoči današnjeg ministarskog sastanka u Briselu, prenosi Rojters.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte, saopštila je da će joj biti potrebno oko 750 miliona evra (800,8 miliona dolara) kratkoročnih investicija za modernizaciju rafinerija i proširenje naftovoda kojim se doprema nafta iz Hrvatske.

Takođe je nagovestila da bi dugoročno prelazak njene privrede sa snabdevanja ruskom naftom na druge izvore mogao da košta čak 18 milijardi evra.

Evropska komisija je početkom ovog meseca predložila novi paket sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, kojim se pored ostalog predviđa i postepeno ukidanje uvoza ruske nafte, ali mere još nisu usvojene jer je za to potrebna saglasnost svih zemalja članica EU. Mađarska je odlučno protiv embarga i zapretila je vetom, javlja Tanjug.

Komisija je prošle nedelje ponudila do 2,0 milijarde evra podrške zemljama centralne i istočne Evrope koje nemaju izlaz na more, odnosno pristup snabdevanju neruskom naftom – a ta ponuda se praktično odnosi na Mađarsku, Češku i Slovačku.

Ovim državama je takođe ponuđen duži prelazni period za prestanak kupovina ruske nafte.

U nastojanju da dugoročno reši pitanje energetske sigurnosti, EK je objavila prošle nedelje plan vredan 210 milijardi evra koji ima za cilj da prekine oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali nije nagovestila kako će se ta sredstva podeliti među državama članicama EU.

Jedan od glavnih kamena spoticanja ostaje iznos koji je EU spremna da plati Mađarskoj za adaptiranje njene dve rafinerije koje u ovom trenutku mogu da prerađuju samo rusku naftu, rekao je jedan evropski zvaničnik Rojtersu, potvrdivši da je to jedno od ključnih pitanja koje koči postizanje sporazuma o naftnom embargu.

Izvor: politika.rs