Mađarska počela sa davanjem kineske vakcine protiv korona virusa

Madjarska je danas postala prva članica EU čiji gradjani primaju i kinesku vakcinu protiv korona virusa, a zvaničnici nastoje da uvere gradjane u njenu bezbednost i efikasnost.

Lekari širom Madjarske danas su dobili instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm starijim pacijentima.

Broj vakcina koje se koriste u Madjarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Medju njima je i ruska vakcina “Sputnjik V”.

Medjutim, Madjari izražavaju odredjeno nepoverenje prema ruskoj i kineskoj vakcini, a zvaničnici nastoje da ga smanje.

Madjarska zvaničnica Sesilija Miler zatražila je danas od gradjana da “odbace sve strahove u vezi s ruskom i kineskom vakcinom, jer ih je više od 30 miliona ljudi primilo i nije imalo nikakve probleme”.

Vlada Madjarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Madjara u te vakcine nisko.

Od 1.000 ispitanih u Budimpešti, svega 27 odsto je reklo da bi primilo kinesku vakcinu, a 43 odsto rusku, dok je 84 odsto kazalo da bi prihvatilo vakcine proizvedene u zapadnim zemljama.

Uprkos tome, madjarski zvaničnici očekuje da će kineska Sinofarm vakcina doprineti znatnom povećanju stope vakcinisanih gradjana.

Izvor: Beta.rs