Madjari od danas biraju lidera opozicije

Gradjani Madjarske od danas mogu da glasaju na preliminarnim izborima unutar opozicije, radi izbora njenog kandidata za premijera koji će se suprotstaviti desničarskom šefu vlade Viktoru Orbanu.

Nakon nastupa u više kolona na prethodnim izborima, šest opoziconih stranaka se ujedinilo, a jedino što spaja ideološki raznolike organizacije, od levičarskih do nacionalističkih, jeste želja za smenjivanjem dugogodišnjeg lidera Orbana, navodi Frans pres.

Opozicionu koaliciju čine levičarske, liberalne i desničarske stranke, koje optužuju Orbana za rasprostranjenu korupciju i autoritarizam.

Za kandidata udružene opozicije za premijera bori se pet političara, a favorit je liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj.

On je juče počeo kampanju i obećao da će “osloboditi zemlju” od vladavine 58-godišnjeg Orbana, navodi Asošiejted pres.

“Mnogo je nas opozicionih birača koji dugo čekamo da opozicione partije ne žele da pobede jedna drugu, nego Viktora Orbana”, rekao je Karačonj pred nekoliko stotina pristalica.

Šanse da budu lider opozicije imaju i predsednik desničarske stranke Jobik Peter Jakab i poslanica socijalista u Evropskom parlamentu Klara Dobrev.

Birači mogu da glasaju i putem interneta i na javnim mestima, na punktovima u parkovima ili tržnim centrima.

Glasanje mora da bude završeno do 26. septembra, a ako bude potrebe, drugi krug će biti od 4. do 10. oktobra.

Parlamentarni izbori u Madjarskoj treba da budu održani u aprilu. Ankete pokazuju da će ti izbori biti neizvesni, prvi put od povratka Orbana na čelo vlade 2010. godine.

Izvor: beta.rs