Madrid neće priznati Kosovo, o ukrajinskoj krizi naš stav za 48 sati

„Veliko hvala Španiji na podršci koju pruža Srbiji”, napisao je predsednik Vučić na Instagramu – Sa Berbok ću kao i sa svima biti iskren i štititi interese Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa španskim premijerom Pedrom Sančesom i izrazio zahvalnost za podršku Španije Srbiji.

„Veliko hvala Španiji na podršci koju pruža Srbiji”, napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

U razgovoru sa španskim kraljem Felipeom VI, ali i španskim premijerom Pedrom Sančezom jasno je da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je danas, po završetku razgovora u Madridu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(EPA-EFE/J.J.Guillen)

Ukazao sam na licemerje u svetu po pitanju Ukrajine i KiM

Na pitanje novinara o situaciji u  Ukrajini, predsednik je rekao da će Srbija sa odgovorom na krizu u vezi sa Ukrajinom izaći u narednih 48 sati i da će stav naše zemlje biti principijelan kao i do sada, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava. Preneo je da je razgovarao „sa premijerkom, koja je u tehničkom mandatu, ali da ne bismo tražili izgovore u tehnici i problemima sa kojima se suočavamo trenutno, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na tu krizu u narednih 48 sati”. On je tako prekomentarisao poziv iz EU, koja od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji i rekao da će u Beogradu, po povratku iz posete Španiji, imati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije, a da će najkasnije u roku od 24 sata nakon toga izaći sa odgovorom.

„Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, biće principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000. ili 2016. godine”, rekao je Vučić. Predsednik je istakao da je tokom razgovora sa španskim zvaničnicima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i KiM sa druge.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinarima da li su razgovarali o Ukrajini i da li je tokom razgovora u Španiji preneo stav o tim dvostrukim aršinima.

„Naravno da smo razgovarali o Ukrajini i ponovio sam naše jasne stavove o poštovanju međunarodnog javnog prava i granica međunarodno priznatih zemalja u skladu sa politikom koju Srbija ima i ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici, ali to nije neka velika novost”, kazao je predsednik.

Dodao je da se dobro seća pozicije Srbije 1999. godine kada oni kojima su danas puna usta poštovanja međunarodnog prava i međuanrodno priznatih granica nisu tako razmišljali kada je reč o našoj zemlji.

Na pitanje da li smatra da je apsurdno to što je Priština na strani Ukrajine i to što je vlada u Prištini obojena ukrajinskom zastavom Vučić je rekao:

„Kada je reč o Albancima tu nikada nikakvih principa nije bilo i niti će ih biti”.

Dodao je da zato tu nema šta ni da komentariše, prenosi Tanjug.

Sa Berbok ću kao i sa svima biti iskren i štititi interese Srbije

MADRID – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Madridu da je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok najavila posetu Srbiji i da će u susretu sa njim, kao i sa zvaničnicima zemalja iz celog sveta, biti iskren i štitit interese Srbije.

Na pitanje novinara šta misli o najavi dolaska šefice nemačke diplomatije idućeg meseca i da li će razgovor biti otvoren, s obzirom na njene nedavne izjave o Srbiji, Vučić je rekao:„Nemačka ministarka spoljnih poslova se najavila da dolazi. To je važna zemlje i naš najvažniji i najveći partner u Evropi i oni su uvek dobrodošli. Nemojte da smetnete s uma da ne postoji niko u svetu od najvažnijih zvaničnika koje nisam sreo i pred kojim nisam bio iskren i otvoren uvek štiteći interese Srbije – tako ću činiti i na tom sastanku.

Kaže da na pitanje da li je srećan zbog svih izjava nemačkih zvaničnika, kao i izjava Viole Fon Kramen i nekih drugih – nije ni najmanje.

Da li sam srećan zbog njihovih izjava da su oni čuvali Albance na Kosovu da se ne bi dogodio genocid – naravno da nisam, istakao je Vučić.

Dodao je da nije srećan zbog toga ne zbog toga što će on biti napadnut već već Srbija, kao i da oni ne govore o njemu lično već o onome što je politika Srbije i što se njima ne dopada.

Izvor: politika.rs