Maduro proglasio pobedu na parlamentarnim izborima u Venecueli

Stranka predsednika Nikolasa Madura sa koalicionim partnerima proglasila je danas veliku pobedu na parlamentarnim zborima koje su bojkotovali najuticajniji opozicioni političari a međunarodna zajednica ih smatra nameštenim.

Pobeda na palamentarnim izborima omogućava Maduru potpunu kontrolu političkih institucija, javlja AP. „Osvojili smo Nacionalnu skupštinu većinom glasova naroda. To je, bez sumnje, velika pobeda za demokratiju”, poručio je Maduro u televizijskom obraćanju.

Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele i koalicioni partneri osvojili su 67 odsto mesta u Nacionalnoj skupštini na jučerašnjim izborima, rekla je Indira Alfonzo, predsednica Nacionalnog izbornog saveta Venecuele. Ona je navela da je samo 31 odsto od 20 miliona registrovanih birača učestvovalo na izborima.

Narodnom skupštinom je predsedavao Huan Gvaido, koga podržavaju SAD i desetine država koje Madura ne smatraju legitimnim predsednikom, koji je pokušavao da otera Madura sa pozicije skoro dve godine i okonča krizu u Venecueli.

Ishod izbora, međutim, izgleda da slabi i Madura, koji je optužen da kontroliše glasanje, ali i Gvaida čiji pravni legitimitet počiva na predsedavanju nacionalnom Skupštinom.

Opozicija se odlučila na bojkot izbora zbog odluke Vrhovnog suda o imenovanju nove izborne komisije, izbacivši tri člana iz opozicionih stranaka. Mali broj opozicionih partija koje nisu povezane sa Gvaidom učestvovao je na izborima. Kritičari kažu da je ovo Maduru omogućilo da održi privid regularnosti izbora.

U zemlji je sve dublja i ekonomska i politička kriza, uprkos činjenici da Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu.

Više od pet miliona ljudi pobeglo je iz Venecuele u prtehodnih nekoliko godina, što predstavlja najveći odliv stanovništva iz jedne zemlje posle ratom razorene Sirije.

Maduro (58), koga je za naslednika odabrao pokojni popularni lider Venecuele Ugo Čaves, osvojio je drugi mandat 2018. godine, ali njegovi politički protivnici, kao i više država, odbijaju da mu priznaju legitimitet, navodeći da su ti predsednički izbori bili namešteni i da najpopularniji opozicionari nisu mogli da se kandiduju.

Gvaido (37) je prošle godine obećao da će zbaciti s vlasti Madura, a kao osnov da se proglasi za privremenog predsednika države koristio je činjenicu da je legalno izabrani predsednik parlamenta, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs