Mahunarke korisne za dobro zdravlje srca

Nedavna istraživanja i metaanaliza fokusirali su se na ulogu mahunarki na zdravlje srca. Uzimajući u obzir podatke iz više studija i ranijih analiza, autori zaključuju da mahunarke mogu biti korisne za zdravlje srca.

Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju. Opšte je poznato da ishrana koja sadrži velike količine šećera, soli i masti povećava rizik od lošijih zdravstvenih ishoda.

Sa druge strane, uravnotežena ishrana bogata svežim voćem i povrćem verovatno smanjuje rizik od određenih stanja. Autori nedavne recenzije u časopisu “Advances In Nutrition” bavili su se uticajem mahunarki, pasulja, graška i sočiva, na zdravlje srca.

Konkretno su se fokusirali na rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost od KVB-a, odnosno koronarne srčane bolesti, infarkta miokarda i moždanog udara.  

Takođe su istraživali konzumiranje mahunarki u odnosu na dijabetes, hipertenziju i gojaznost.  

Zaključak do koga su došli je da je povezanost konzumiranja mahunarki sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti kao i smrtnosti od istih na niskom nivou, oko 10 odsto. Veza jeste mala, ali je značajna za dobro zdravlje srca.

Zašto baš mahunarke?

Mahunarke su bogate vlaknima, proteinima i mikronutrijentima, ali sadrže vrlo malo masti i šećera. Zbog toga, kako objašnjavaju autori trenutne studije, Američko udruženje za srce, Kanadsko-kardiovaskularno društvo i Evropsko društvo za kardiologiju forsiraju način ishrane koji podrazumeva unos mahunarki za smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i regulaciju dijabetesa.

Prehrambene poteškoće

Jedan od glavnih problema sa kojim se naučnici susreću prilikom ispitivanja ishrane i zdravlja je zbunjujuće stanje. Međutim, zbunjujuće stanje je svojstveno svim opservacijskim studijama.  

Na primer, ako neko jede više mahunarki od proseka, znači da može da pojede i više povrća. Suprotno tome, neko ko konzumira malo mahunarki, može pojesti manje voća i povrća.  

Uprkos poteškoćama, u celini, autori veruju da bi povećanje unosa mahunarki moglo da poboljša zdravlje srca.

Izvor: N1