Majorka ima plan za restartovanje turizma

Najveće špansko ostrvo, Majorka, planira da krajem juna ugosti ograničeni broj Nemaca i drugih putnika u “pilot projektu” za ponovno pokretanje turizma, koji je zaustavljen zbog koronavirusa, izjavila je juče predsednica Balearskih ostrva Fransina Armenjol.

U skladu sa tim planom, veliki nemački tur operator TUI leteo bi u Nemačku i druge evropske države ili regione koji, poput Majorke, imaju nisku stopu zaraženih, rekla je Armenjol u video razgovoru sa novinarima.

“Spremni smo da napravimo pilot projekat krajem juna, tako da se grupe mogu uveriti u zdravstvenu bezbednost”, rekla je Armenjol, ističući da “moramo naučiti kako živeti sa Kovid-19 i kako to učiniti na siguran način”.

Šef komunikacija u TUI Martin Riken rekao je da su u konstruktivnim pregovorima sa vlastima određenih zemalja, za koje veruju da mogu biti sigurne destinacije za letnje odmore.

Između ostalog, taj turistički operator već razgovara sa Grčkom, Kiprom, Hrvatskom, Bugarskom…

“Ponovno pokretanje turizma zavisiće od toga da li će nacionalne vlade ponovo otvoriti granice i ukinuti 14-dnevni obavezni karantin za putnike”, rekao je Riken.

Zeleni mostovi

Razgovori o putovanjima dolaze u vreme kada Evropska unija i različite prestonice posvećuje posebnu pažnju konceptu “zeleni mostovi”.

Zagovornici te ideje, uključujući neke akademike, smatraju da je siguran način da se ponovo pokrenu turizam i devastirane ekonomije kretanje putnika “zelenim mostovima” – direktno između područja sa niskom stopom obolelih od koronavirusa.

Rikin kaže da su i u TUI čuli za taj termin, te da pokušavaju da postignu dogovore između zemalja porekla i odredišnih destinacija koje su bezbedne za putovanja u doba korone.

“Očekujemo da se turizam ponovo pokrene postepeno, zemlja po zemlja, destinacija po destinacija”, rekao je.

Španija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene koronavirusom. Vanredno stanje u toj zemlji uvedeno je 14. marta, ali je vlada ove nedelje ublažila restriktivne mere za više od polovine stanovnika Španije i obećala postepeno ponovno otvaranje.

Armenjol je rekla da, ukoliko se pilot projekat realizuje krajem juna i bude uspešan, više turista može putovati u julu.

Izvor: cdm.me