Makron će imati još veću moć: Rizična rekonstrukcija, zamena popularnog premijera

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je juče za premijera malo poznatog konzervativca Žana Kasteksa, čime je nagovestio da će preuzeti još veću odgovornost za kreiranje politike u preostale dve godine svog mandata.

Kasteksu (55), gradonačelniku malog grada Prade na jugu Francuske, prethodno je poveren delikatni zadatak koordinatora ublažavanja mera karantina uvedenih zbog koronavirusa.

Objava o njegovom imenovanju uslijila je nakon ostavke Eduara Filipa uoči uveliko očekivane Makronove rekonstrukcije vlade.

Kasteks je pohađao isti elitni univerzitet kao Makron i Filip, a bio je, kao i njegov prethodnik, član desničarske stranke Republikanci.

Filip (lijevo) i Kasteks na ceremoniji primopredaje
Filip (lijevo) i Kasteks na ceremoniji primopredaje foto: AP

Nadajući se da je najgore prošlo, kada je u pitanju zdravstvena kriza, Makron se usredsređuje na borbu protiv najveće recesije u Francuskoj od Drugog svetskog rata. Očekuje se da će ekonomija doživeti pad od 11 odsto 2020. i poništiti teško ostvareni napredak u oblasti nezaposlenosti.

Odgovor predsednika na krizu biće odlučujući faktor za njegove šanse za reizbor 2022. i on neće da rizikuje time što će taj zadatak poveriti drugoj moćnoj figuri.

Investitori će pratiti da li će mjsto zadržati ministar finansija Bruno le Mer, koji je nadzirao reforme u cilju liberalizacije ekonomije i puno potrošio da tokom krize održi u životu kompanije poput Er Frans i Reno.

„Povratak s letnjih odmora će biti težak, moramo biti spremni,“ rekao je Makron u intervjuu za regionalne medije.

Kasteks je bio savetnik za socijalna pitanja u kabinetu predsednika Francuske Nikole Sarkozija, pre nego što je postao zamenik generalnog sekretara Jelisejske palate, što je ključna funkcija koju je i Makron obavljao.

Zvaničnik iz palate je kazao da će Kasteksovo iskustvo u lokalnoj politici pomoći Makronu da se poveže s francuskim provincijama.

Predsednik je u obnovu krenuo nakon što je njegova stranka Republika u pokretu pretrpela veliki poraz na lokalnim izborima u nedelju, koji su pokazali porast podrške Zelenima i naglasili Makronov problem da se poveže s običnim narodom.

Njegova stranka nije osvojila nijedan veliki grad, što je predsednika ostavilo bez lokalne baze moći uoči izbora 2022.

Politički analitičari su ocenili da Makron rizikuje time što je zamenio Filipa, koji je popularniji od predsednika.

Međutim, da ga je zadržao, Makron bi pokazao da je preslab da pusti premijera i da njegovoj stranci nedostaje snaga za punu rekonstrukciju vlade, navodi Rojters.

Njegov izbor Kasteksa, kako ocjnjuje „Politiko“, pokazuje da je možda odustao od pokušaja da ponovo pridobije birače levog centra, koji su razočarani mnogim njegovim odlukama u protekle tri godine, ali su uveliko doprineli njegovom uspehu 2017.

Izvor: Vijesti.me