Makron: Evropsko-kineska klimatska saradnja presudna

Saradnja između Evrope i Kine na smanjenju emisija gasova odgovornih za klimatsko zagrevanje biće “presudna”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u utorak, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa podnela formalan zahtev za povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promena, deo šire strategije Trampa da smanji preteranu regulaciju u američkoj industriji.

To se, međutim, zbiva u vreme kad mnogi naučnici i svetske vlade zahtevaju hitnu akciju da se izbegne katastrofalni uticaj na globalno zagrevanje.

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem samitu G20 da će “aktualizovati” svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promena izvan trenutnih, kako bi pokazali “svoje najveće moguće ambicije”.

“Saradnja između Kine i EU je presudna”

Klimatski sporazum sklopljen 2015. u Parizu potiče zemlje da daju snažnija obećanja ako su to u stanju učiniti.

“Želimo li biti u skladu s Pariskim sporazumom, sljedeće godine moraćemo povećati svoje obaveze da smanjimo emisije i moramo potvrditi nove obaveze za 2030. i 2050,” rekao je Makron, prenosi Hina.

“Saradnja između Kine i Evropske unije u tom poštovanju je presudna”, dodao je Makron.  “Sledeće godine moramo u skladu s programom poboljšanja kolektivno preuzeti zadatak”, istakao je.

U obraćanju novinarima prije toga, kabinet francuskog predsjednika zvanično je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Makron i kineski predsjednik Si Đinping potvrditi svoju predanost Pariskom sporazumu.

“Žalimo zbog toga i to čini francusko-kinesko partnerstvo u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti još potrebnijim”, rekao je zvanični, želeći da ostane anoniman i dodao da “dogovor koji će biti sutra potpisan uključuje i poglavlje o neopozivosti Pariskog sporazuma”.

Izvor: Vijesti.me