Makron najavio borbu za univerzalno ukidanje smrtne kazne

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas da će ponovo pokrenuti borbu za, kako je rekao, univerzalno ukidanje smrtne kazne i da će organizovati sastanak na najvišem nivou da “ubedi” lidere zemalja koje je još primenjuju da je “hitno ukinu”.

“Objavljujem vam ovog 9. oktobra 2021. da će Francuska ponovo pokrenuti borbu za univerzalno ukidanje smrtne kazne”, rekao je Makron u govoru u Parizu povodom 40. godišnjice od ukidanja smrtne kazne u toj zemlji.

Rekao je da će u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2022. Francuska organizovati, u Parizu, zajedno sa nevladinom organizacijom “Zajedno protiv smrtne kazne” (Ensemble contre la peine de mort), sastanak na najvišem nivou na kome će se okupiti civilna društva država koje još primjenjuju tu kaznu da ubjedi njihove vođe o značaju i hitnosti za njeno ukidanje.

Makron je podsjetio da je Francuska 1981. bila 35. zemlja u svijetu koja je ukinula smrtnu kaznu. Rekao je do danas 106 zemalja ukinulo takvu kaznu a da 50 poštuju moratorijum na njeno izvršenje.

On je izrazio žaljenje što je 483 ljudi pogubljeno u svijetu 2020. godine

Smrtna kazna još nije ukinuta, između ostalih zemalja, u Kini, SAD i Indiji.

Izvor: vijesti.me