Makron obećao 15 milijardi evra za prelaz na zelenu ekonomiju

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je u ponedeljak izdvajanje 15 milijardi evra kako bi ubrzao prelaz na zelenu ekonomiju, dan nakon što su Zeleni na lokalnim izborima potukli njegovu stranku i preuzeli vlast u više velikih gradova.

Makron je rekao da će ubrzati donošenje i sprovođenje ekoloških politika i da je spreman, ako to parlament dopusti, sazvati referendum o dopuni ustava kako bi u njega uključio i ciljeve zaštite klime.

On je odgovarao na predlog Građanskog veća za klimu dok ga uverljive pobede Zelenih u francuskim gradovima stavljaju pod pritisak da deluje u zaštiti životne sredine, prenosi Hina.

“Izazov našoj klimi traži da činimo više”, rekao je Makron članovima Veća za klimu na susretu u Jelisejskoj palati.

Takođe je podržao predlog da se uvede moratorijum na izgradnju novih trgovačkih zona na periferijama gradova i rekao da razmatra donošenje novog zakona protiv “ekocida”.

Veće za klimu je ekocid definisalo kao svako delovanje koje nanosi ozbiljnu štetu okolini i predložilo da se takav zločin kažnjava zatvorom i novčanom kaznom do 10 miliona evra.

Makron je Veću rekao da se ne slaže s njihovim prijedlogom uvođenja poreza od četiri odsto na dividende kako bi se pomoglo finansiranju zelenih politika utvrdivši da bi takav namet obeshrabrio ulaganja.

Na lokalnim izborima Makronova stranka bez velikih pobeda

Francuska zelena stranka, zvaničnog naziva Ekologija Evrope – Zeleni (EELV), iznenadila je u nedelju izbornim pobedama u velikim gradovima poput Liona, Bordoa i Strazbura.

Zeleni često ulaze u saveze s levičarskim strankama, manji su partner u pobedničkoj koaliciji u Parizu kojoj su na čelu socijalisti, a još uvek imaju izglede da pobede i u Marseju.

Makronova vladajuća stranka na francuskim lokalnim izborima nije ostvarila nijednu pobedu u velikim gradovima, što predsednika ostavlja bez baze lokalnih vlasti u eventualnoj kandidaturi na predsedničkim izborima 2022.

Makron je ustanovio Građansko veće za klimu nakon protesta “žutih prsluka” koji su izbili zbog porasta poreza na dizelsko gorivo, ali su se pretvorili u širu pobunu protiv predsednika i njegovih reformskih planova u korist poslovne zajednice.

Izvor: vijesti.me