Makron ponovo uspostavljava “strategijski dijalog” s Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron sjutra se na jugu Francuske sastaje sa šefom ruske države Vladimirom Putinom s namerom da kroz “iskren dijalog obnovi nikad dosad nužnije veze” Pariza i Moskve, posebno zbog gorućih pitanja ukrajinske krize, pretnji sukobom SAD i Irana, ali i problema s demokratijom u Rusiji.

To su francuskim medijima preneli izvori Jelisejske palate – predsedništva Francuske, dok se u analizama i osvrtima objašnjava da je to deo zajedničke francusko-nemačke rešenosti da se u času velike pometnje u svetskim ekonomskim i geopolitičkim odnosima, ponovo uspostavi “strategijski dijalog”, kako je to nedavno stavio do znanja sam Makron.

Pariz, ali i Berlin, bi, prema medijma i analitičarima u EU, hteli da otklone zategnutost i na “odgovorniju ravan s većim poštovanjem” svedu odnose s Rusijom, jer oštra politika i sankcije za posljednjih pet godina nisu donijele željene promjene u politici Moskve.

“A Rusija je, ipak, jedna od najmoćnijih svetskih sila i… susjed Evropske unije”, kako je to dobro javio obaviješteni briselski portal “B2”.

Cilj je “za Pariz i Berlin da se smiri sukob na istoku Ukrajine, pokrene zakočeni proces iz Minska (za rješavanje ukrajinske krize) i time obezbijedi određen pol stabilnosti na istoku evropskog kontinenta”.

To se nadovezuje na poziv novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se obnovi “Normandijski dijalog ” Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke i ponovni sukobi na istoku Ukrajine konačno preusmjere ka pregovorima o miroljubivom rješenju.

Takođe, prenosi “B2”, da Rusija ostane privržena nuklearnom sporazumu s Iranom, “jer, paradoksalno, danas je oko više ključnih svjetskih pitanja (Irana, Bliskog istoka, stanja u Zalivu, multilateralizma) Rusija katkad bliža evropskim stavovima nego američkim… otud se i nameće nužnost da se u žiži evropske politike izvrši ravnoteža”.

List “Mond” piše da su francuski diplomatski izvori predočili da je “i u Parizu, isto kao i u Moskvi, preovladala spoznaja da se više ne može miriti s potojećim stanjem i mora nešto preduzeti”.

Bivši šef francuske diplomatije Iber Vedrin je u izjavi listu “Figaro” naglasio da je Makronova riješenost u odnosu na Moskvu “veoma korisna da se Francuska i moguće Evropa izvuku iz slijepe ulice, višegodišnjih besplodnih ratobornih stavova, grešaka na obje strane…a što se izrodilo u strategijski apsurd da mi imamo lošije odnose s današnjom Rusijom, nego sa SSSR-om u posljednje tri decenije njenog postojanja”.

A to “nije nikako u našem interesu”, ukaza o je Vedrin, “utoliko prije što smo suočeni s krupnim pitanjem bezbjednosti u Evropi, pošto su Amerikanci i Rusi napustili sporazum o razoružanju koji su svojevremeno potpisali Regan i Gorbačov… a mi ćemo uvijek biti susjed Rusije”.

Malo je vjerovatno da će razgovarati o Kosovu

Zbog odmora malobrojni evropski diplomate u Briselu misle da će u razgovorima odnijeti prevagu “gorući” svjetski problemi i posebni interesi Francuske i EU da se u svrsishodne okvire svedu odnosi s Moskvom, tako da je malo vjerovatno, iako ne sasvim isključeno, da bi se Makron i Putin mogli osvrnuti i na “kosovski gordijev čvor”.

Iako je očigledno, kako se smatra, da je Makron naročito posjetom Beogradu stavio do znanja da želi da u rješavanje kosovskog pitanja unese i određenu francusku inicijativu, u saradnji s Berlinom.

Svi komentatori podvlače da do susreta Makron-Putin u tvrđavi Breganson dolazi samo pet dana pred susret vođa Grupe 7 najmoćnijih svjetskih zemalja, uključujući američkog predsjednika Donalda Trampa, u francuskom ljetovalištu Bijaricu.

List francuskih poslovnih krugova “Lezeko” smatra da Makron želi da posredno predoči svrsishodnost vraćanja Rusije u tu grupu, iz koje je ona zbog ukrajinske krize 2014. isključena, jer je Moskva postala nezaobilazan činilac u sređivanju ključnih svjetskih problema.

Dosadašnja politika Zapada odmazdom prema Moskvi kroz sankcije i pokušaj izolacije Rusije na svjetskom planu se pokazala bezuspješnom, štaviše i štetnom po ekonomske, političke i diplomatske interese prevashodno zemalja Evropske unije, zaključuju francuski analitičari i mediji u EU.

Oni ukazuju i na to da je Francuska bila glavni činilac u nedavnom povratku Rusije u Savet Evrope, da su Makron i Putin dugo i “vrlo otvoreno” razgovarali na sastanku Grupe 20 svetskih država u Osaki, kao i da su se francuski i ruski premijer Eduar Filip i Dimitrij Medvedev krajem juna sastali u francuskoj luci Avru, dok Makron planira da se s Putinom uskoro sretne i u Sočiju, a ministri inostranih poslova i odbrane Francuske i Rusije će se sastati u septembru u Moskvi.

Pariski dnevnik “Mond” takođe navodi da je Makron jasno rekao da je poštovanje evropskih vrednosti i demokratije nezaobilazan temelj svih odnosa i da će zato u celini ni malo laki razgovori sa šefom ruske države svakako obuhvatiti i “zaoštravanje ruskih vlasti u odnosu na proteste opozicije zbog isključenja kandidata za lokalne izbore u Moskvi”.

Izvor: Vijesti.me