Makron: SAD su ponovo evropski partner

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je dobro što je američki predsednik Džozef Bajden spreman da predvodi saradnju, dodajući da su se Sjedinjene Američke Države “definitivno vratile” kao evropski partner.

Bajden i Makron su se sastali u okviru samita Grupe sedam na jugozapadu Engleske, gde, zajedno sa ostalim liderima industrijski najrazvijenijih zemalja, razgovaraju o pandemiji koronavirusa, životnoj sredini, bezbednosti, odnosima sa Kinom i ekonomskim pitanjima.

Bivši američki predsednik Donald Tramp imao je kontradiktoran pristup prema NATO saveznicima, ali je Bajden pokazao da je “liderstvo ujedno i partnerstvo”.

Bajden je za Evropsku uniju rekao da je “neverovatno snažna i živahna”, koja, ne samo da pomaže u rešavanju ekonomskih izazova, već i predstavlja kičmu NATO-a.

Bajden se sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrdio je njen portparol Štefan Zajbert objavljivanjem zajedničkih fotografija na Tviteru, ali nije izneo detalje šta su bile teme razgovora.

Nemačka kancelarka posetiće Vašington na potiv američkog predsednika 15 jula. Merkel, koja bi sa funkcije trebalo da ode posle izbora u Nemačkoj u septembru, biće prva evropska liderka u poseti Beloj kući.

Izvor: vijesti.me