Makron traži vakcine i iz Kine i Rusije

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na pojačane međunarodne napore za dostavljanje vakcina u siromašne zemlje, kao i na veću uključenost Kine i Rusije.

Iako je francuski program vakcinacije trpeo zbog kašnjenja u isporuci i birokratskih problema, Makron je rekao u intervjuu za „ Žurnal di dimanš” da „afričke zemlje opravdano pitaju o svom pristupu vakcinama”, prenosi Rojters.

Makron se poslednjih dana sastao s generalnim direktorima farmaceutske industrije i stručnjacima za vakcine kako bi razgovarali o programima za borbu protiv nejednakosti u pristupu vakcinama, i pomogli okončanju pandemije i bržem oživljavanju ekonomija, prenosi Tanjug.

Među tim programima je i Kovaks, koji podržava UN a čija je realizacija počela sporo zbog nedostatka sredstava i nespremnosti nekih velikih svetskih sila.

„Moramo dalje ubrzati ovaj napor jer je svaka nedelja važna”, citiran je Makron. Francuski predsednik je takođe rekao da bi vakcine proizvedene u Kini i Rusiji trebale da budu „integrisane u ovaj veliki multilateralni napor protiv pandemije”, prenosi Rojters.

Izvor: politika.rs