Makron u Maliju: neutralisano 33 terorista

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je u operaciji francuskih snaga u Abidžanu jutros “neutralisano” 33 “terorista” u oblasti Mopti u Maliju.

U toku te operacije francuski vojnici su oslobodili dva malijska žandarma koje su ekstremisti držali kao taoce, i zarobili jednu osobu, rekao je francuski šef države bez davanja drugih detalja. 

Makron je govorio pred francuskom zajednicom drugog dana svoje posete u Obali Slonovače. Francuska vojska koristi izraz “neutralisan”, ili “izbačen iz borbe” bez preciziranja da li se radi o mrtvim ili zatvorenicima, ali je izvor blizak predsedništvu rekao  da su “teroristi ubijeni”. 

“Taj znatan uspeh to je angažovanje naših snaga, to je podrška koju pružamo Maliju, regionu i našoj sopstvenoj bezbednosti”, rekao je Makron. 

On je rekao da su francuske snage imale gubitke a takođe su jutros imali pobede zbog angažovanja francuskih vojnika u operaciji nazvanoj Barkan.

Operacija je usledila nešto manje od mesec dana od smrti 13 francuskih vojnika u sudaru njihova dva helikoptera za vreme borbene operacije u oblasti koja se nalazi blizu Malija, Nigera i Burkine Faso. 

Francuska ima oko 4.500 vojnika u okviru tekuće atniterorističke operacije u regionu afričkog Sahela.

Njihovo stalno sedište je u Ndžameni, glavnom gradu Čada. Njeni vojnici u operaciji deluju zajedno sa snagama pet zemalja bivših francuskih kolonija koje se nalaze u Sahelu – Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera.

Izvor: N1/Beta