Mandat Miloša Zemana pred češkim Senatom

Ako češkom predsedniku bude oduzeta nadležnost opoziciona koalicija će sastaviti novu vladu, a odlazeći premijer Andrej Babiš mogao bi biti novi predsednik

Sve su prilike da će umesto statusa kvo, koji je nameravao da održi predsednik Miloš Zeman uprkos pobedi opozicione koalicije na izborima, češka politička scena biti okrenuta naglavačke. Ako lekari kažu da je Zemanovo zdravlje nepopravljivo, dijagnoza tamošnje političke scene može glasiti ovako: Zeman će podneti ostavku, opozicija će formirati koalicionu vladu, predsednikov glavni pomoćnik može se naći iza rešetaka, a odlazeći premijer Andrej Babiš biće novi predsednik.

Česi će, za početak, makar znati da li su predsedniku suspendovana ovlašćenja, jer će se posle mišljenja lekara o tome izjasniti Senat 8. novembra. I to tačno mesec dana nakon što je opozicioni blok na izborima pobedio Babišovu stranku ANO. Uprkos ovom porazu, Zeman je nameravao da poveri Babišu mandat za sastav vlade, jer je njegova partija pojedinačno osvojila najviše glasova. Tim povodom sastali su se 10. oktobra u predsedničkoj palati. Nedugo nakon sastanka Zeman je hitno prevezen u bolnicu, u kojoj se, na intenzivnoj nezi, i dalje leči, što znači da trenutno nije u stanju da obavlja svoju, doduše pretežno ceremonijalnu funkciju, koja je u ovom trenutku od krucijalnog značaja.

U međuvremenu stiže i ocena doktora da predsednik sigurno u narednim nedeljama neće moći da se vrati na dužnost, a da je, s obzirom na prirodu njegove bolesti, dugoročna prognoza krajnje neizvesna. Razlog dovoljan da Senat organizuje proces kojim će, sve su prilike, 8. novembra predsedniku oduzeti nadležnosti i preneti ih na premijera i predsednike oba doma parlamenta. Mišljenje lekara tražio je predsednik Senata Miloš Vistrčil, koji se obratio direktno Centralnoj vojnoj bolnici, zato što je predsednička kancelarija tvrdila da je Zeman samo iscrpljen i dehidriran, a potom da je, iako na intenzivnoj nezi, u stanju da rasuđuje i obavlja svoju funkciju. Navodno je pre Senata, i to svega tri dana nakon hospitalizacije, šef predsedničke kancelarije Vratislav Minaž od doktora čuo da nema šanse da se Zeman uskoro vrati obavezama, te da je i dugoročna prognoza neizvesna. Ipak, Minaž je javnost obaveštavao da je predsednik u stanju da radi, a da je zvanični upit bolnici Senata medijska igra koja ima cilj da Zemanu oduzme nadležnosti.

Međutim, tamošnji mediji su još u septembru, kada je kancelarija predsednika takođe ćutala o bolesti, pisali da je on i ranije bio u bolnici zbog nagomilavanja tečnosti u trbušnoj duplji izazvanih problemima s jetrom. Njegov prijatelj i bivši češki predsednik Vaclav Klaus otvoreno je to potvrdio rekavši da i mala deca znaju da to ima veze s njegovim životnim stilom: „U jednoj ruci čašica, a u drugoj cigaretica”.

Predsednik Senata Vistrčil će pre nego što oba doma budu glasala o oduzimanju nadležnosti još jednom zatražiti od lekara da ocene da li je predsednik u stanju da rasuđuje i izvršava svoje obaveze. Centralna vojna bolnica u Pragu sazvala je konzilijum lekara koji će podneti traženi izveštaj. Ukoliko procene konzilijuma budu kao i prethodne, nadležni odbor Senata naložiće glasanje o predsednikovim nadležnostima. Proces će preuzeti novi dom koji se prvi put sastaje 8. novembra, što znači da bi zadatak imenovanja novog premijera pao na predsednika donjeg doma, koji kontroliše opozicija, a ona nakon izbora ima većinu – 108 od 200 poslanika. Oduzimanje ovlašćenja Zemanu olakšalo bi opoziciji da formira vladu jer je on nameravao da ovu ulogu poveri Babišu.

Posao im ne remeti ni odlazeći premijer, koji je, nakon što je Zeman hospitalizovan, rekao da neće sastavljati novu vladu sve da se Zeman vrati i imenuje ga. Babiš je obećao i da će omogućiti glatku tranziciju, što je držanje koje je neke poznavaoce tamošnjih prilika nagnalo da pomisle da odlazeći premijer gradi put ka predsedničkoj palati. Zanimljivo je da je baš on tražio ostavku glavnog pomoćnika teško bolesnog predsednika, koga je policija „uzela pod svoje” zbog moguće izdaje, subverzije i sabotaže. To je u ovom metežu pojačalo ulogu Vratislava Minaža, optuženog da je krio pravo stanje šefa države. Istragu vode svi, od policije, do vojne i civilne kontraobaveštajne službe. Ispituju da li su falsifikovani Zemanovi potpisi, ima li mesta krivičnim delima u skrivanju istine o njegovoj bolesti, kako kancelarija postupa s poverljivim dokumentima. Umešala se i vojna sanitarna služba, koja istražuje da li je ugrozio predsednikovo zdravlje, jer je dan nakon što je saznao od lekara u kakvom je stanju šef, organizovao potpisivanje dokumenata, a da niko od prisutnih, uključujući i bolesnika, nije nosio masku, niti posedovao potvrdu o vakcinaciji protiv virusa korona.

Pažnja policije bila je usmerena i na Radeka Vondračeka, odlazećeg predsednika donjeg doma parlamenta, koji je bez dozvole lekara posetio Zemana kad je navodno od njega dobio potpisano naređenje da sazove novi parlament 8. novembra. Policija sumnja da je potpis falsifikovan. Vondraček, inače član Babišove stranke ANO, negira optužbe.

Izvor: politika.rs