Manjak poverenja glavni problem Rusije i EU

Ruski ministar spoljnih polova Sergej Lavrov ocenio je juče u Moskvi, na početku razgovora s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, da je nedostatak normalnosti ključni problem u odnosima Rusije i tog bloka.

„Glavni problem s kojim se svi suočavamo jeste nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i Evropske unije, dva najveća aktera u evroazijskom prostoru. To definitivno nije zdrava situacija koja donosi dobit bilo kome”, rekao je Lavrov, poručivši Borelju da je Moskva spremna da odgovori na svako pitanje koje namerava da im postavi. „Nastojaćemo da vas ne razočaramo”, kazao je on.

Borelj je ocenio da su odnosi između EU i Rusije sada složeni i napeti, između ostalog i zbog slučaja Alekseja Navaljnog, ali da između dve strane i dalje postoje geografske, kulturne, istorijske i ekonomske veze.

„Brisel se zalaže za dijalog s Moskvom, bez obzira na probleme u odnosima”, poručio je Borelj, prenosi Tanjug.

Šef evropske diplomatije rekao je da, „bez obzira na probleme, izlaz nije stvarati između nas zid ćutanja”. Njegova poseta, kako je rekao, predstavlja mogućnost da se razmotri sve što je za Brisel važno, i ono „što nas brine i ona pitanja koja imaju potencijal”. Dodao je da dve strane na sastanku mogu da razmotre mogućnosti za saradnju u kontekstu nove geopolitičke perspektive u svetu posle pandemije kovida 19, pred kojom su i Moskva i Brisel.

Lavrov je pozvao EU na jačanje saradnje, ali i poštovanje principa nemešanja u unutrašnja pitanja suverenih država zapadnog Balkana.

„Bilo bi dobro da se dogovorimo o principima koji bi uključivali obavezu nemešanja u unutrašnja pitanja suverenih država, kako na zapadnom Balkanu, tako i kad je reč o bivšim sovjetskim republikama”, poručio je ruski ministar spoljnih poslova.

On je, nakon prvog dela razgovora sa šefom diplomatije EU, ocenio da između Rusije i EU „postoje razlike”, ali i da je reč o „partnerima koji imaju zajedničku odgovornost na zajedničkom evroazijskom kontinentu”.

„Nadamo se da će se EU, u kontekstu rasprave o strateškim odnosima s Rusijom, odlučiti za profesionalnu, konstruktivnu i pragmatičnu saradnju”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije posebno je naglasio važnost saradnje Ruske Federacije i EU u oblasti ekonomije i trgovine i izrazio nadu da će se saradnja u oblasti energetike razvijati „u obostranom interesu”.

Sa žaljenjem je konstatovao da su tokom pandemije, kad su bili potrebni jedinstvo i solidarnost, „neki u EU iskoristili pandemiju i optužili Rusiju za dezinformacije”.

„Verujem da je svojim postupcima Rusija pokazala da je spremna da pomogne svim zainteresovanim stranama, uključujući i evropske partnere, u borbi protiv opasnog virusa”, kaže Lavrov.

On je pozvao na zaustavljanje tzv. dezinformacionog rata i formiranje novih kanala komunikacije baziranih na činjenicama i profesionalnosti.

Borelj je ocenio da su odnosi EU i Rusije poslednjih godina bili obeleženi „fundamentalnim razlikama i nedostatkom poverenja”. „Vidimo jedni druge pre kao rivale nego kao partnere”, kazao je on.

Takođe je naglasio da je EU prvi trgovinski partner Rusije i najveći izvor direktnih stranih investicija u Ruskoj Federaciji.

„Rusija je naš najveći sused i deo je Evrope. Zato su naši odnosi sa Rusijom od ključne važnosti”, poručio je Borelj.

Kako je rekao, u svetlu mnogih „međunarodnih i unutrašnjih dešavanja” u ovom trenutku teško je ostvariti san o „Evropi od Lisabona do Vladivostoka”, ali ima mnogo oblasti gde dve strane „mogu i moraju da sarađuju”.

„Stabilnost u Evropi mora biti bazirana na saradnji, poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenosti nacija, poštovanju ljudskih i osnovnih prava. Na osnovu toga moramo da nađemo prostor za razumevanje i izgradnju poverenja”, zaključio je Borelj.

Bez sankcija EU Moskvi

Ne postoji zvanični predlog da se uvedu nove sankcije Evropske unije Rusiji nakon hapšenja glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ali će ministri EU nastaviti da razgovaraju o odnosu s Rusijom, rekao je Borelj.

„Puna i transparentna istraga pomoći će da se razjasni šta se desilo u slučaju trovanja Navaljnog”, ocenio je on na konferenciji za novinare u Moskvi.

Borelj je dodao da dosad nije bilo zvaničnog predloga o sankcijama od bilo koje članice EU.

„Lideri evropskog bloka u martu će razgovarati o odnosima sa Rusijom, a moja poseta Moskvi je priprema za tu debatu”, poručio je Borelj.

Lavrov je, komentarišući mogućnost uvođenja sankcija Moskvi zbog tretmana Alekseja Navaljnog, uzvratio da Kremlj smatra Evropsku uniju „nepouzdanim partnerom”. Sankcije su, rekao je, unutrašnje pitanje EU, ali je dodao da je Rusija primetila da se unija sve više ponaša kao SAD, koje „jednostrano uvode sankcije drugim zemljama”. „Za Rusiju, unija je nepouzdan partner”, ocenio je Lavrov.

Borelj je još jednom ponovio molbu EU za puštanje na slobodu Navaljnog i zatražio pokretanje nezavisne istrage o njegovom trovanju.

„EU smatra da su pitanja vladavine prava, ljudskih prava i političke slobode ključna za našu zajedničku budućnost”, rekao je on.

EK: sastanak Borelja s Navaljnim dao bi legitimitet presudi

Brisel – Evropska komisija je ocenila da bi sastanak šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja s ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim u ovom trenutku „dao pogrešan utisak da je EU saglasna i da prihvata situaciju” u kojoj je Navaljni uhapšen i osuđen na još 2,5 godina zatvora.

„Mi to ne prihvatamo”, poručuje portparolka EU Nabila Masrali.

Borelj: SAD da uklone Kubu sa liste sponzora terorizma

Moskva – Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj tokom svoje posete Moskvi pozvao je administraciju američkog predsednika Bajdena da ukloni Kubu sa liste država sponzora terorizma.

„Žao nam je zbog odluke Donalda Trampa da u njegovim poslednjim satima na funkciji označi Kubu kao zemlju koja podržava terorizam. Očekujemo da će nova administracija vratiti stvari u prvobitno stanje”, poručio je Borelj i dodao da je takav status, koji su nametnule SAD pod Trampom, stvorio puno problema Kubancima.

Izvor: politika.rs