Manje ljudi biće pozvano na Bajdenovu inauguraciju

Inauguracija američkog predsednika predstavlja veliko slavlje za SAD, međutim, ovog puta neće biti tako zbog pandemije korona virusa, javlja AP.

Dok se još razmatraju detalji oko ceremonije inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, neke stvari su izvesne.

Velika parada duž avenije Pensilvanije neće biti održana, kao i otmeni bal ili tradicionalni ručak kada poslanici čestitaju predsedniku, a možda neće biti ni posluženja na tom okupljanju, dodaje AP

Što se tiče polaganja zakletve, platforma će biti podignuta ispred zgrade Kongresa na Kapitol hilu kao uvek, ali najverovatnije neće biti gužve.

„Rekao bih da ćete videti nešto što je pre nalik konvenciji, nego klasičnoj inauguraciji”, rekao je Bajden u subotu, aludirajući da su se brojni samiti, konvencije ove godine održavali putem video linka.

Bajden je rekao da mu je prvi i najvažniji cilj da sačuva zdravlje Amerikanaca, ali ipak da „omogući narodu da slavi i da vidi kako ostali slave”.

Demokrate su za ovu priliku pripremile kompilaciju video snimaka, govora i muzike, a u pozadini će ići govori poznatih ličnosti.

Bajdenova zakletva neće biti virtualna, ali svi gosti koji se budu pojavili moraće da drže fizičku distancu i da imaju maske, dok se pretpostavlja da će se od članica i članova Kongresa tražiti da urade test na korona virus, odnosno, za svakog ko bude blizu platforme, rekla je Pejdž Volc, portparolka organizacije za inauguraciju Bajdena, prenosi Tanjug.

VIP platforma može da izdrži 1.600 ljudi, ali organizator događaja će, izvesno, smanjiti broj zvanica.

Izvor: politika.rs