Marakana nije Peleova: Navijači sprečili promenu naziva stadiona

Savezni guverner države Rio de Žaneiro poništio je inicijativu za preimenovanje stadiona Marakana, koji se službeno zove Mario Filjo, zbig pritiska javnosti.

Kultni stadion trebalo je da dobije ime po najvećem brazilskom fudbaleru Peleu, koji, međutim, nikad nije živeo u tom gradu. 

Guverner Klaudio Kastro uložio je veto na promenu imena nakon salve kritika tamošnje javnosti.

Zastupnici savezne države prošlog meseca su predložili da se stadion nazove “Kralj Pele”, po Edsonu Arantesu do Nasimentu (80) ističući kako je to dostojno priznanje čoveku koji je zadužio brazilski fudbal i služio državi nakon igračke karijere.

Ipak, planovi o preimenovanju pali su u vodu jer su se tome oštro usprotivili navijači. Naime, Pele nikad nije živeo u toj saveznoj državi, ni gradu Riju, nego u 400 kilometara udaljenom Soo Paulu, a rođen je u Minas Žeraisu.

Stadion se službeno zove Mario Filjo po novinaru koji je 40-ih godina prošlog veka lobirao za njegovu izgradnju, a poznat je kao Marakana po kvartu u kojem se nalazi.

“Ta je ideja apsurdna”, rekao je Žerson, bivši Peleov suigrač i unuk Marija Filja, koji je s Brazilom bio svetski prvak 1970.

Izvor: Vijesti.me