Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

Сана Марин (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL)

HELSINKI– Ukoliko postane članica NATO-a, Finska ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka Finske Sana Marin za današnje izdanje „Korijere dela sera”.

Finska i Švedska su formalno juče zatražile članstvo u NATO objašnjavajući tu odluku napadom Rusije na Ukrajinom, ali se suočavaju sa potencijalnim vetom Turske prilikom prijema, za koji se verovao da bi mogao da bude relativno brz, preneo je Rojters.

Marin je tokom posete Rimu rekla da veruje da bi problem mogao da se reši kroz dijalog.

„Mislim da je u ovom trenutku važno ostati smiren. Važno je da imamo diskusije sa Turskom i ostalim članicama, da odgovorimo na pitanja koja mogu da se jave i da ispravimo svaku nesuglasicu”, dodala je ona.

Ona je navela da postavljanje nuklearnog oružja NATO i otvaranje baza u Finskoj neće biti deo pristupnih pregovora Helsinkija sa Alijansom.

„Ne mislim da imamo bilo kakav interes da postavimo nuklearno oružje ili otvorimo NATO baze u Finskoj”, poručila je Sana Marin, prenosi Tanjug.

I premijerka Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi trajne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Izvor: politika.rs