Marin Le Pen: Bregzit je zastrašujući neuspeh za EU

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen pozdravila je danas “povratak slobode” u Velikoj Britaniji uz ocenu da je Bregzit “zastrašujući neuspeh” Evropske unije, koja bi trebalo da se pretvori u “evropski savez naroda”. 

Nacionalno okupljanje, nekada Nacionalni front, od 2017. se više ne zalaže za izlazak Francuske iz EU već za promene unutar Unije.

“Velika Britanija je, posle brojnih epizoda, napokon stekla slobodu. A to je zastrašujući neuspeh za EU”, rekla je Le Penova novinarima u Lilu na severu Francuske i dodala da je iznenađena da Bregzit nije izazvao mnogo komentara, pošto je “jedan od osnivača EU upravo zalupio vratima”. 

Francuska, Nemačka, Italija, Belgija, Holandija i Luksemburg su 1957. godine postavili osnove EU. Velika Britanija se Uniji priključila tek 1. januara 1973. 

Marin Le Pen je ocenila da će kroz nekoliko meseci i godina svi primetiti da je Velika Britanija dobro postupila i da će verovatno imati veliku korist od izlaska iz članstva. 

Velika Britanija je juče postala prva zemlja koja je napustila EU.

Izvor: vijesti.me