Martin Skroseze u punom sjaju

Njujorški filmski festival, trideset deveti po redu, otvorio je Irac (The Irishman) Martina Skorsezea. Od kad je projekat obelodanjen široj javnosti 2014. godine očekivanja su samo rasla. Dugi niz godina se radi na njemu, ali je bio odbijen od svih velikih produkcijskih kuća. Naime, na samom početku produkcije pojavio se problem sa finansijama pa je jedino striming servis Netfliks (Netflix) ponudio dovoljno visok budžet koji je na kraju skočio na skoro 160 miliona dolara. To je ujedno i najskuplji film čiju režiju potpisuje Skorseze.

Stiven Zejlijan je za platno adaptirao knjigu Čarlsa Brenta. Glumačku postavu čine velikani žanra i stari Martinovi saradnici Robert De Niro, Al Paćino, Džo Peši, Harvi Kajtel zajedno sa Rej Romanom i Anom Pakvin. Lik kog tumači De Niro, Frenk Irac Širan priseća se svojih doživljaja dok je aktivno bio plaćeni ubica i tvrdi da je odgovoran za nestanak sindikalnog vođe Đimija Hofe (Al Paćino). Kako je taj događaj ostavio trajan trag i pokrenuo lavinu problema prikazano nam je u ovom filmu koji traje čak 209 minuta.

Stižu prvi utisci novinara i kritičara i ne mogu biti bolji. Već se pominju moguće nominacije za Oskara, kako za glumu tako i za režiju. Kritičari sajta Rotten Tomatoes kažu da je film sve što publika očekuje i zaslužuje od ovakovg ansambla i trenutno ima stoprocentni rejting. Bilo je neizvesno da li će film imati bioskopsku premijeru. Nakon prikazivanja na festivalu biće na repertoarima odabranih bioskopa od 1. novembra, dovoljno da bi mogao da uđe u obzir za nominaciju Akademije. Našoj i publici širom sveta biće dostupan na Netfliksu od 27. novembra. Ovo je drugi veliki projekat koji finansira ovaj striming servis. RomaAlfonsa Kuarona imala je istu sudbinu i osvojila je 10 nominacija i 3 zlatne statue na ovogodišnjoj dodeli. Ako je verovati trenutnim recenzijama očekuje nas najbolji prikaz mafijaškog života još od filma Dobri momci.

Official trailer – The Irishman

Jelena Stančić