Mask prodao deonice Tesle nakon ankete na Tviteru

Izvršni direktor Tesle Elon Mask prodao je oko 5 milijardi dolara (3,7 milijardi funti) vrednosti deonica kompanije, samo nekoliko dana nakon što je anketirao svojih 63 miliona pratilaca na Tviter o prodaji 10 posto svog udela.

Deonice kompanije pale su za oko 16 posto u dva dana nakon što je anketa izašla.

Tesla je najvredniji proizvođač automobila na svetu, čija vrednost na berzi iznosi više od milijardu dolara.

Maskov trust prodao je skoro 3,6 miliona dionica Tesle, u vrednosti od oko četiri milijarde dolara.

Takođe je prodao još 934.000 dionica za oko 1,1 milijardu dolara nakon što je iskoristio opcije za sticanje skoro 2,2 miliona deonica, navodi se u podnescima američkom berzanskom regulatoru.

Dokumenti su pokazali da je prodaja oko petine deonica obavljena na osnovu unapred dogovorenog plana trgovanja postavljenog u septembru, mnogo pre nego što je Musk na društvenim mrežama tokom vikenda objavio da je prodao neke od njegovih deonica.

Međutim, regulatorni podnesci su takođe pokazali da prodaja ostatka deonica nije bila zakazana.

Prodaja iznosi oko tri posto Maskovog ukupnog vlasništva u Tesli, iako nije potvrđeno da li je prodaja povezana s njegovom anketom na Tviteru tokom vikenda ili namerava povećati daljnju prodaju.

Mask je u subotu objavio anketu tražeći od svojih sledbenika da glasaju o tome da li bi trebao prodati deo svog udela u Tesli kako bi ispunio svoje porezne obaveze.

„U poslednje vreme mnogo se pravi od nerealizovanih dobitaka koji su sredstvo za izbegavanje poreza, pa predlažem da prodam 10 posto mojih Teslinih akcija“, napisao je na Tviteru.

“Ja ću se pridržavati rezultata ove ankete, kako god da ide”.

Anketa je privukla više od 3,5 miliona glasova, pri čemu je skoro 58 posto glasalo za prodaju akcija.

Mask je ćutao o bilo kakvoj prodaji deonica od svoje ankete na Tviteru.

Mask je takođe naglasio da ga Tesla ne plaća u gotovini: “Ja imam samo deonice, tako da je jedini način da lično platim poreze je da prodam deonice”.

U sklopu poslednje transakcije koristio je deoničke opcije koje mu je proizvođač automobila dodelio 2012. godine kao deo svog platnog paketa.

Takve transakcije pokreću poreze na prihod, koji se obično namiruju novcem prikupljenim od trenutne prodaje nekih novostečenih deonica.

To je bila njegova prva prodaja deonica od 2016. godine, kada je poslednji put iskoristio opcije deonica. U to vreme je takođe prodao neke od deonica kako bi pokrio račun poreza na dohodak od blizu 600 miliona dolara.

Izgledi za većom prodajom mogli bi “definitivno uplašiti” neke trgovce i uticati na cenu Teslinih dionica, rekao je Oriano Lizza, premium trgovac u brokerskoj kući CMC Markets.

On je za Reuters rekao da će Musk “želeti da zaštiti deonice u određenoj meri i da neće hteti da ljudi trče na vrata”.

Mask je najbogatija osoba na svetu, s ličnim bogatstvom procenjenim na više od 280 milijardi dolara.

Izvor: Radio Slobodna Evropa