Maskirani tajni agenti privodili studente na protestu u Minsku

Maskirani  tajni agenti su odvlačili studente protestante sa ulica i odvodili ih  kombijima, dok i četvrti vikend za redom traju protesti  protiv osporavanog reizbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prema opozicionim  izvorima još je jedna istaknuta pripadnica opotzicje Olga Kovalkova napustila zemlju i otišla u susjednu Poljsku,  piše index.hr. 

Kovalkova je bliska saradnica opozicione čelnice Svetlane Tihanovske i bila je nakratko uhapšena.

Zbog učestvovanja u protestima  u subotu je privedeno oko 30 osoba, prenosi novinska agencija Tass, pozivajući se na podatke policije u Minsku.

Ogrnuti crveno-belim zastavama, studenti su na nekoliko mesta u glavnom gradu organizirali proteste. Jedan je održan ispred Državnog lingvističkog instituta u Minsku, gdje je policija u petak uhapsila pet osoba.

U drugim delovima grada maskirani muškarci odvodili su studente okupljene u restoranu u ulici Karla Marksa u središtu Minska.

Tokom poslepodneva Minskom su promarširale hiljade žena, izvikujući slogane poput – “ruke dalje od naše dece”.

Lukašenko se trudi obuzdati talas masovnih protesta i  štrajkova otkako je prošlog meseca osvojio šesti mandat na izborima za koje protivnici kažu da su bili namešteni, što on negira.

Beloruski predsednik je i ranije negirao informacije o pandemiji koronavirusa, objašnjavajući kako je reč o “psihozi” protiv koje bi se moglo boriti ispijanjem votke i korišćenjem saune.

No u subotu je “promenio ploču” te je ukorio protestante  zamerajući im da šire bolest.

“Teturamo ulicama međusobno se dodirujući”, rekao je na sastanku vlade prenošenom u TV-programu. “A gde je održavanje fizičke distance i sve ostalo? Činimo sve da bismo produžili  trajanje pandemije. To je neprihvatljivo.”

Izvor: Vijesti.me