Mediji: Sudan i Izrael postigli dogovor o normalizovanju odnosa

Izrael i Sudan objaviće uspostavljanje diplomatskih odnosa tokom vikenda ili početkom naredne nedelje, na osnovu dogovora kojem su posredovale SAD, javlja danas izraelski list “Izrael Hajom” (Israel Hayom), pozivajući se na jednog zvaničnika koji je učestvovao u pregovorima.

Kako je navedeno, uspostavljanje odnosa će se objaviti posle telefonskog razgovora predsednika SAD Donalda Trampa i šefa sudanskog privremenog Suverenog saveta general potpukovnika Abdela Fataha al Burhana.

Izraelska delegacija visokog ranga navodno je putovala u Sudan ove nedelje u vreme kad rastu spekulacije da će dve zemlje uskoro objaviti normalizaciju odnosa.

“Izrael Hajom” piše da su u sredu direktnim letom iz Tel Aviva u Kartum i nazad putovali zvaničnici iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanjahua i obaveštajne agencije Mosad.

Oni su na sastancima sa sudanskim kolegama postigli konačan dogovor o uspostavljanju veza, konstatuje pomenuti dnevni list blizak Netanjahuu.

U sredu je državni sekretar SAD Majk Pompeo izrazio nadu da će Sudan uskoro priznati Izrael, pošto je Vašington skinuo tu arapsku zemlju sa liste sponzora terorizma.

Pompeo je rekao da SAD žele da svaka zemlja “prizna Izrael, pravu jevrejsku domovinu, da prizna njeno fundamentalno pravo da postoji kao država”, prenele su agencije.

Sudan je stavljen na listu sponzora terorizma 1993. godine pošto je tadašnji vladar te zemlje, diktator, Omar al Bašir primio osnivača Al Kaide Osamu Bin Ladena, navode izraelski mediji.

Izraelski ministar Ofir Akunis izjavio je za izraelski vojni radio da će se uspostavljanje veza sa Sudanom objaviti po svoj prilici pre izbora u SAD.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein nedavno su normalizovali odnose s Izraelom.

Jevrejska država je pre toga potpisala mirovne sporazume samo s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. godine.

Sudanom sada vlada prelazni Suvereni savet kojim rukovodi Al Burhan i koji navodno podržava veze s Izraelom.

Izvor: beta.rs