Medvedev objasnio zašto je podneo ostavku

Doskorašnji premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao je intervju za Prvi kanal Rusije u kom je objasnio zbog čega je cela ruska vlada sa njim na čelu podnela ostavku.

Ruska vlada je podnela ostavku u 15. januara, nakon što se predsednik Vladimir Putin obratio naciji zatraživši ubrzano rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava.

U intervjuu je objasnio koji su razlozi za podnošenje ostavke, dok pojedini ukazuju da se nije snašao u novim Putinovim planovima, prenosi RTS.

“Prva i najvažnija stvar koju sam rekao predsedniku na sastanku 15. januara jeste da njegova poruka ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj meri čak i menjaju ravnotežu moći u zemlji – ovo se odnosi na vladu, parlament, delom na predsednika, na pravusuđe. Kako bi mogao da donosi sve te odluke, predsednik mora da bude apsolutno slobodan da diskutuje i preduzima mere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i vladu”, rekao je Medvedev za Prvi kanal Rusije.

Smatra da je vreme drugi faktor, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina.

“Ovo je, posle svega, bio vrlo dug i komplikovan posao vezan za donošenje odluka o jako komplikovanim pitanjima. I to takođe treba uzeti u obzir”, rekao je Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saradnika. 

Poručuje da ne ide na odmor. Ovaj vikend otišao je u planine da skija. “Skijaću nekoliko dana, pa se vraćam i radiću. U tom smislu, nema posebnih promena, nastaviću da radim”, rekao je bivši ruski premijer. 

Medvedev, koji će ubuduće biti na mestu zamenika šefa Saveta bezbednosti, drži rekord u novijoj ruskoj istoriji kao predsednik koji je više od sedam godina i osam meseci na vlasti.

Sadašnja ruska vlada formirana je u maju 2018. godine i čine je 22 ministra, 10 potpredsednika Vlade i jedan zamenik premijera.

Putin je Državnoj dumi kao novog kandidata za premijera predložio Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije.

Izvor: vijesti.me