Mehmet Šukru Guzel, trostruki kandidat za Nobelovu nagradu o Ujgurima i Bajdenu

Bajden olako optužuje za genocid, degradira Holokaust!

Prema međunarodnom pravu, aktivnosti država moraju biti zasnovane na univerzalno shvaćenom principu dužne pažnje kako bi se izbeglo nanošenje štete drugim državama.

Guzel:

–  Međunarodna zajednica ima obavezu da analizira navode SAD o genocidu u Kini kako bi zaštitila normu „genocida” od zloupotreba i degeneracija.

Turski profesor međunarodnog prava Mehmet Guzel, koji je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, konstatuje da optužbe koje je zvanični Vašington uputio na račun Pekinga zbog navodnog genocida nad Ujgurima u pokrajini Sinđijang padaju u vodu bar kada je reč o pisanim normama međunarodnog prava.

U članku koji je objavio na uglednom portalu www.asiaonspot.com, profesor je na nizu primera objasnio zašto optužbe koje su upućivali i bivši predsednik SAD Donald Tramp i sadašnji šef Bele kuće Džozef Bajden – ne stoje.

Guzel je objasnio da su optužbe koje se stigle iz Vašingtona olako izrečene i da čak mogu imati kontraefekat, odnosno mogu dovesti do relativizacije samog pojma „genocid”.

Podsetimo, temu o navodnom genocidu nad Ujgurima od strane Kine otvorio je bivši ministar spoljnih poslova SAD Majk Pompeo.

Pompeo je to uradio poslednjeg dana administracije na čijem čelu je bio Donald Tramp, ali se bar o ovom pitanju, ni administracija Bajdena ne razlikuje od prethodnika.

– Verujem da ovaj genocid i dalje traje i da svedočimo pokušaju kineske partijske države da sistematski uništi Ujgure – naveo je tada Pompeo.

Optužnicu je potvrdio i državni sekretar Entoni Blinken.

– Kada je reč o Ujgurima, tu se slažem. Prisiljavanje muškaraca, žena i dece da budu u koncentracionim logorima i pokušaji da se oni, zapravo, prevaspitaju tako da postanu pristalice kineske komunističke partije, sve to ukazuje na genocid – dodao je Blinken.

Međutim, turski profesor u pomenutom članku objašnjava da SAD nije ponudio dokaze za svoje izuzetno ozbiljne optužbe, a da postupak Bele kuće može dovesti do ozbiljnih geopolitičkih tenzija.

– Neprecizna upotreba pojma „genocid” može dovesti do eskalacije geopolitičkih i vojnih tenzija i devalvirati istorijsko sećanje na istinski genocid poput Holokausta, i može umanjiti šanse da se neki potencijalni genocidi spreče. Međunarodna zajednica u celini ima ogromnu odgovornost da pojam „genocida” zaštiti od zloupotreba i degradacija od strane američkih zvaničnika, uključujući i predsednika Bajdena.

Optužnicu protiv Kine za genocid izneo je poslednjeg dana vladavine administracije Donalda Trumpa tadašnji državni sekretar Majk Pompeo, koji „nije krio svoje uverenje da laže u interesu spoljne politike SAD”. I predsednik Bajden i njegov državni sekretar Entoni Blinken podržali su pominjanje bivšeg državnog sekretara Majka Pompea o „genocidu” nad muslimanskim stanovništvom Ujgura u kineskoj provinciji Sinđijang.

Ovogodišnji izveštaji američkog Stejt departmenta o praksi ljudskih prava (HRP) prate Pompea u optuživanju Kine za genocid u Sinđijangu. Međutim, HRP koristi ovaj izraz samo dva puta, jednom u predgovoru, a drugi u izvršnom sažetku poglavlja o Kini, čitaocima ostaje da pogađaju dokaze. Veliki deo izveštaja bavi se pitanjima poput slobode izražavanja i slobodnih izbora, što bi predstavljalo grubo kršenje ljudskih prava. Ali to nije dokaz genocida.

U periodu od 1978. do 2001. došlo je do pooštravanja politike kontrole rađanja, koja je ohrabrila jedno dete za porodicu. Nastavljena je promocija kasnog braka. Preporučena starost za stupanje u brak za žene bila je 23–27 i 25–29 za muškarce.

Od 2002. godine, politika kontrole rađanja postepeno je oslobađana, čime je okončan najekstremniji državni projekat kontrole rađanja u istoriji. Kina je strogo sprovodila politiku jednog deteta prema većini svog stanovništva, ali je bila liberalnija prema etničkim manjinama, uključujući i Ujgure. Sinđijang beleži pozitivnu ukupnu stopu rasta stanovništva, pri čemu je stanovništvo Ujgura raslo brže od stanovništva koje nije ujgursko tokom 2010–2018.

Izvor: politika.rs