Meksički predsednik predlaže latinoamerički savez sličan EU

Latinoameričke i karipske države trebalo bi da teže savezu sličnom Evropskoj uniji, smatra meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador, predlažući novi smer kako bi se te zemlje udaljile od Organizacije američkih država (OAS) u kojoj veliku ulogu igra Vašington.

Domaćin susreta, levičarski meksički predsednik, poznat i pod inicijalima AMLO, pred gotovo 20 predsednika i premijera na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) rekao je da taj savez može pomoći nejednakošću pogođenim ekonomijama regije, kao i u borbi protiv zdravstvenih i drugih kriza.

“U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinoameričkih i karipskih nacija”, rekao je na otvaranju samita u meksičkoj prijestonici, prenosi Hina.

AMLO: Izgraditi nešto slično preteči današnje EU

CELAC postoji deset godina i smatra se da je više levičarski od OAS-a. CELAC njeguje bolje odnose s Kubom, Venecuelom i Nikaragvom, predvođenima levicom, a jedan od najvećih pobornika tog saveza bio je pokojni predsednik Venecuele Hugo Čaves, piše Blumberg.

Za razliku od OAS-a, kojem je sedište u Vašingtonu, članice CELAC-a nisu Sjedinjene Države i Kanada, ali nije ni Brazil, gde je na vlasti krajnje desničarski predsednik Žair Bolsonaro koji se povukao prošle godine. OAS je ranije iz svojih redova izbacio Kubu i Venecuelu, te je u toj državi priznao opozicionu vlast Huana Gvaida kojega podržavaju zapadne države.

“Treba na američkom kontinentu izgraditi nešto slično ekonomskoj zajednici koja je bila preteča današnje Evropske unije”, rekao je AMLO, naglašavajući potrebu poštovanja suvereniteta država regija. “Biće to istinski autonomna organizacija koja neće služiti nikome, nego će biti posrednik”, najavio je prošlog meseca meksički predsednik.

Sastanak u Meksiko Sitiju stavio je pažnju na levičarske lidere regije, uključujući novog predsednika Perua Pedra Kastilja, Kube Migela Dijas-Kanela i Venecuele Nikolasa Madura.

Urugvajski predsednik Luis Lacalje, smatran političarem desnog centra, naglasio je da njegovo učestvovanje na skupu ne znači da on podržava neke autoritarne režime u regiji.

“Zabrinuti smo i pratimo što se događa na Kubi, u Nikaragvi i Venecueli”, rekao je Lacalje, nazvavši delovanje tih vlada represivnim.

Izvor: vijesti.me