Merkel: Moramo hrabro i odlučno delovati

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da je sada važno ispravno, hrabro i odlučno delovati kako bi Nemačka izašla iz najteže privredne krize.

Merkelova je, u nedeljnoj poruci, naglasila da mere dogovorene ove nedelje objedinjavaju klasični paket za podizanja privrede i paket usmeren za budućnost.

Klasični paket podrške privrede svoje delovanje će razviti 2020.i 2021, dok će dugoročni paket budućnosti od 50 milijardi eura biti potreban zato što klimatskim promenama i digitalizacijom menja i način privređivanja.

U susret klimatskim promenama nemačka vlada, prema njenim rečima, u paketu budućnosti ide strategijom vodonika, koja će biti odlučno primenjena.

Takođe, najavila je, obnovljive energije i sanacija zgdrada biti snažnije podsticani, te će se ići na potpunu promenu mobilnosti.

Isto tako biće pojačani napori i u oblasti digitalizacije, a s tim u vezi Merkel kaže da će se podsticati veštačka inteligencija i izgradnju bržih mreza.

„Radi se o tome da školama omogućimo brzu digitalnu nastavu”; poručila je ona.

Svi ti koraci, dodaje, su mogući samo zahvaljujući tome što je proteklih godina dobro vođena privreda.

Merkelova je ukazala da će za ove impulse biti potrebno i novo zaduživanje, ali da to ne znači da narednih godina nije potrebno solidno vođenje budžeta.

Izvor: Vijesti.me