Merkel: “Ne smemo se pre vremena osećati bezbedno”

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas na opasnost povratka krize izazvane epidemijom korona virusa preuranjenim otvaranjem i popuštanjem restriktivnih mera.

“Moramo ostati obazrivi i disciplinovani. Ne smemo se ni sekunde prevariti i smatrati da smo bezbedni”, objasnila je Merkelova. Ona je najavila da, ako dođe do rasta broja infekcija nakon današnjeg prvog otvaranja radnji, oštre mere morati ponovo da budu uvedene. To se, međutim, istakla je, po svaku cenu, međutim, želi izbeći jer je u interesu privrede.

Kancelarka je dodala da niko ne može još reći kako će se današnje prvo popuštanje mera odraziti na broj infekcija. “Efekte ćemo videti za 14 dana, ne ranije“, objasnila je Merkelova. Ona je naglasila da je pre svega važno da se prate svi lanci infekcije, a to u Nemačkoj još nije moguće.

Ukazala je da mere koje su savezna država i pokrajine preduzeli nisu bile tako restriktivne kao u drugim evropskim zemljama, gde su, na primer, parkovi zatvarani i gde ljudi nisu mogli da izlaze na ulice. Izrazila je ujedno nadu da tako nešto neće biti potrebno Nemačkoj.

Izvor: restartmagazin.rs/tanjug