Merkel: Nemačka će raditi na kompromisu na samitu

Vreme predstavlja pritisak za države članice Evropske unije da postignu dogovor o predlozima dugoročnog budžeta i stimulativnog plana, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući da će Nemačka raditi na postizanju kompromisa na samitu lidera EU ove sedmice.

“Bilo bi poželjno da se postigne brz rezultat, ali ja ne znam da li će biti uspeha u petak i subotu”, rekla je Merkelova tokom konferencije za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom “Vreme pritiska”, ocenila je ona, preneo je Rojters.

Merkel je ponovila da nema garancija da će lideri EU premostiti razlike u predlozima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, osmišljenih da “podignu” blok iz najgore ekonomske krize od Drugog svetskog rata na samitu koji će biti održan od 17-18. jula.

Mišel se suočava sa teškim zadatkom da pomiri razlike između bogatog, štedljivog severa i juga koji je veoma zadužen i teže pogođen korona virusom, u odgovoru na krizu koju je izazvao korona virus.

Mišelov paket obuhvata 1.074 milijardi evra za dugoročni budžet i fond za oporavak od 750 milijardi evra za ekonomije pogođene pandemijom, pri čemu bi dve trećine sredstava trebalo biti u obliku besplatnih grantova, a trećina kao otplativi zajmovi. Holandija insistira na uslovljavanju pristupa sredstvima, što bi zemlje na jugu poput Italije i Španije želele da izbegnu.

Izvor: tanjug