Merkel: Protivnici EU u članicama čekaju da zloupotrebe krizu

Pandemija koronavirusa pokazuje granice “populizma koji uskraćuje činjenice”, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pozvala zemlje Evropske unije da se brzo dogovore o velikom paketu ekonomskog oporavka i liše nacionaliste bilo kakve mogućnosti da iskoriste krizu.

Virus je ubio više od 100.000 ljudi u 27 zemalja EU, pokrenuvši ono što će verovatno biti najgora ekonomska kriza u Evropi tokom skoro jednog veka, prema mišljenju Evropske komisije, nakon što je bolest opustošila zdravstvene sisteme i primorala na zatvaranje preduzeća, saobraćajnih sistema i škola, naveo je AP.

“Ne smemo biti naivni: u mnogim zemljama članicama protivnici Evrope samo čekaju da zloupotrebe krize iskoriste za svoje ciljeve”, rekla je Merkel u evropskom parlamentu. “Moramo im svima pokazati gde leži dodata vrednost saradnje u Evropskoj uniji.

Moramo pokazati da povratak nacionalizmu ne znači više, već manje kontrole”, dodala je nemačka kancelarka. Bez izričitog imenovanja bilo koje zemlje ili političara, Merkel je ukazala na upozorenja na drugim mestima. “Trenutno vidimo da se protiv pandemije ne može boriti lažima i dezinformacijama, niti mržnjom i uznemirenošću”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, populizam koji opovrgava činjenice pokazuje svoje granice, a demokratiji su potrebne činjenice i transparentnost. “To razlikuje Evropu, i Nemačka će se založiti za nju tokom predsedavanja”, rekla je Merkel. “Dubina ekonomskog pada zahteva da požurimo”, rekla je Merkel zakonodavcima, dodajući da ne smeju gubiti vreme, jer “samo najslabiji trpe zbog toga” i izrazila nadu da bi ovog leta mogli postići dogovor, što će “zahtevati puno spremnosti za kompromise sa svih strana”. Nemačka je 1. jula preuzela zadatak da predsedava sastancima EU i suočava se sa zastrašujućim izazovom traženja kompromisa o fondu za oporavak korona virusa vrednom čak 750 milijardi evra, podseća agencija. Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u maju su predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak od 500 milijardi evra koji bi se napunio zajedničkim zaduživanjem EU. To je veliki korak za Nemačku i raskid sa dugogodišnjom opozicijom bilo kojoj vrsti zajedničkog zaduživanja, primećuje AP.

Izvršna komisija EU proširila je predlog, iznoseći planove za fond od 750 milijardi evra koji se sastoji uglavnom od grantova. Predlog se suočava sa otporom zemalja nazvanih “Štedljiva četvorka” – Austrije, Danske, Holandije i Švedske, koje se protive bespovratnim sredstvima i nerado daju novac bez garancija.

Izvor: tanjug