Merkel vrlo zabrinuta zbog gužvi na završnim utakmicama Eura

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zabrinutost zbog dozvoljenog broja gledalaca za polufinale i finale Evropskog fudbalskog prvenstva u Velikoj Britaniji, gde se brzometno širi zaraznija varijanta delta korona virusa.

Prema britanskoj vladi više od 60.000 gledalaca će moći da prisustvuje utakmici na Vembliju u Londonu za polufinale i finale Eura, umesto 40.000 prvobitno predvidjenih. Maksimalni kapacitet stadiona je 90.000 mesta.

“Pitam se zaista da li je to malo mnogo”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u njegovoj rezidenciji Čekers.

“U Nemačkoj smo odlučili da manje gledalaca može da prisustvuje utakmicama na stadionu u Minhenu, ali naravno britanska vlada donosi svoje odluke”, rekla je Merkel koja je danas u svojoj poslednjoj poseti Velikoj Britaniji pre odlaska sa vlasti u septembru posle nemačkih parlamentarnih izbora.

Boris Džonson je ukazao na “zid imuniteta” koji je Velika Britanija izgradila sa svojim programom vakcinacija, preko koga je 63 odsto odraslih dobilo dve doze vakcine.

Zabrinuost Angele Merkel o širenju zaraze na stadionima deli i italijanski premijer Mario Dragi i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinjas.

Na sportskom planu, Merkel, koju je Džonson primio sa svim počastima, ocenila je da je zaslužena pobeda Engleske nad Nemačkom i poželela sreću engleskom timu u nastavku takmičenja.

Ona je do sada bila za to da se Evropska unija dogovori i uvede karantin za putnike iz Velike Britanije, gde raste broj zaraza delta sojem virusa, ali je sada prvi put izgledalo kao da ublažava svoj stav.

“Nadamo se da će u bliskoj budućnosti oni koji su dobili dve doze vakcine moći ponovo da putuju bez potrebe odlaska u karantin”, rekla je ona.

Na radnom ručku dvoje zvaničnika govorili su o novim spornim graničnim postbregzit odredbama u Severnoj Irskoj, koje su izazvale neslaganja na nedavnom samitu G7 pod britanskim predsedavanjem.

Merkel je izrazila optimizam da će se pronaći “pragmatična rešenja” oko severnoirskog protokola, kojim se uvode kontrole na robu koja dolazi u britansku provinciju iz Velike Britanije.

Tokom svoje posete Velikoj Britaniji, njene 22. posete od stupanja na dužnost 2005. godine, Angela Merkel se putem video veze obratila britanskom kabinetu, kao prvi strani vodja koji je to učinio od američkog predsednika Bila Klintona 1997. godine.

U čast kancelarke, naučnice po obrazovanju, britanski premijer je objavio da uvodi nagradu za ženu u Britaniji ili Nemačkoj koja je ostvarila uspeh u astrofizici.

Nagrada će se dodeljivati godišnje, imaće novčani deo od 10.000 funti i nosiće ime Karoline Heršel, britanske astrofizičarke nemačkog porekla koja je bila pionirka u toj oblasti.

Merkel završava posetu Britaniji susretom sa kraljicom Elizabetom drugom u dvorcu Vindzor, na oko 40 kilometara zapadno od Londona.

Izvor: beta.rs