Merkelova ne deli Makronov “radikalni” stav o NATO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da ne deli “radikalni” stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO u stanju “moždane smrti”. 

“Ne verujem da je takav neodogovarajući stav neophodan, čak i ako imamo problema, čak i ako moramo da se oporavimo”, rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

“Makron je upotrebio “radikalne termine”, što nije moj stav o saradnji unutar Alijanse”, rekla je Merkelova. 

Stoltenberg je sa svoje strane rekao da NATO ostaje “čvrst” i dodao da SAD i Evropa “rade zajedno više nego u poslednjim decenijama”. 

Makron je u intervjuu za nedeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju “moždane smrti”, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO. 

“Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a”, rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane. 

Francuski predsednik se zapitao šta će biti sa Članom 5 Atlantske povelje koji predviđa vojnu solidarnost među članicama Alijanse ukoliko je jedna od njih napadnuta. “Šta će sutra predstavljati Član 5? Ako sirijski režim Bašara al Asada odluči da uzvrati Turskoj, da li ćemo se svi mi angažovati? To je pravo pitanje”, rekao je Makron.

Izvor: Vijesti.me