Merkelova ne želi da se opredeljuje oko naslednika

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se neće uplitati u debate o tome ko bi trebalo da bude kandidat njenog političkog bloka da postane sledeći lider Nemačke, nakon što joj je premijer Bavarske Markus Seder priredio izuzetan prijem.

Stranka Angele Merkel, Hrišćansko-demokratska unija (CDU), planira da izabere novog lidera, drugog od kada je Merkel odustala od liderske pozicije decembra 2018. godine.

Tri visokopozicionirana kandidata se takmiče za tu funkciju koja bi im donela šansu da bude nominovani za kandidata desnog centra za kancelara. Ali pandemija im nije pomogla, preneo je AP.

Armin Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, bio je glasni zagovornik ublažavanja restriktivnih mera i našao se na meti kritika zbog upravljanja krizom.

Njegovi rivali Fridrih Merc i Norbert Retgen nemaju poslove u vladi i imaju malo šansi da stvore uticaj, što je stavilo u fokus Sedera, lidera bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske konzervativne Hrišćansko-domokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Nedavne ankete pokazale su da je Seder, koji je uveo restriktivne mere u Bavarskoj početkom marta i zalagao se za oprezan pristup ponovnom otvaranju, daleko ispred ostalih među biračima.

Na pitanje da li Seder ima ono što je potrebno da bude kancelar, Merkelova je rekla da je posebno suzdržana oko svoga naslednika i da to neće komentarisati.

Ona je istakla da bi rado posetila kabinete i drugih nemačkih država. “Mogu samo da kažem da Bavarska ima dobrog premijera i da me je on pozvao danas”, rekla je Merkelova. “Nećete čuti više ništa od mene”, istakla je ona.

Izvor: tanjug