Migranti i kovid opasnost kao adut u izbornoj kampanji

“Korisiti pandemiju Covida19 za podsticanje rasizma i mržnje je degradirajuće sa političkog i humanog stanovišta”, uz ovaj komentar Demokratska stranka (DS) Italije, na svom zvaničnon Fejsbuk profilu objavila je podatke koji pokazuju da su tvrdnje desničarskih stranki kako su migranti “nosioci zaraze” i “sanitarna pretnja”, lažni.

Pozivajući se na zvanicne podatke Ministarstva unutrasnjih poslova i Visokog Instituta za zdravstvo, DS je objavila da je od ukupnog broja zarženih od Covida19, samo je 0,4 odsto migranata bilo pozitivno na koronavirus.

Od početka pandemije u Italiji je bilo zarazeno 265 hiljada Italijana, i samo 1218 migranata koji su smešteni u prihvatne centre je testirano pozitivno na zarazu. “Procenat zanemarljiv”, komentarisao je predsednik Saveta Visokog Instituta za zdravstvo, Franko Lokateli, koji je potvrdio da je među novim slučajevima zaraze, u poslednjih mesec dana, oko 40 odsto onih Italijana koji su testirani pozitivno nakon godišnjeg odmora u inostranstvu.

“Ako je neko redovno i višesturko testiran na Covid19, to su migranti koje proveravamo pri dolasku sa brodova, a zatim pred smeštaj u prihvatne centre.Vreme je da oni koji pokušavaju privući glasove birača lažući o navodnoj opasnosti od migranata, promene govor.

Ako laže lider stranke Liga Mateo Salvini i Frateli d’Italija Dzordza Meloni,brojke svakao ne varaju”, kaže se u saopštenju Demokratske stranke Italije.

Izvor: tanjug