Milanović i Kolinda idu u drugi krug

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije na jučerašnjim predsedničkim izborima u Hrvatskoj najviše glasova osvojio je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović, dok je aktuelna predsednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović na drugom mestu.

Treći je kandidat desnice popularni pevač Miroslav Škoro. Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova za Milanovića je glasalo 29,6 odsto birača, dok je Grabar Kitarović osvojila 26,9 odsto glasova, a Škoro 24,29. Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni Milanović i Grabar Kitarović idu u drugi krug izbora 5. januara.

Kolinda Grabar Kitarović je počela kampanju kao favorit, ali je njena pozicija značajno oslabljena nakon niza gafova, uključujući i onaj kada je kazala da su joj međunarodne kompanije obećale otvaranje radnih mesta sa platom od 8000 evra mesečno. Prosečna mesečna plata u Hrvatskoj iznosi oko 900 evra. Grabar Kitarović je takođe pevala za rođendan gradonačelniku Zagreba, koji je nedavno osuđen za korupciju. U još jednom incidentu autobus njenog izbornog štaba je udario automobil i nije se zaustavio da bi procenio štetu.

Tokom izborne kampanje najveća bitka zapravo se vodila između Grabar Kitarović i Škora koji su se borili za glasove tvrdokornih nacionalista. Aktuelna predsednica je poznata po tome da flertuje sa ekstremnom desnicom, a istovremeno se predstavlja i kao predsednica naroda. Ona je na Fejsbuku objavljivala statuse u kojima veliča Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu kada mu je pre dve godine potvrđena kazna za zločine u Bosni. Škoro je igrao na kartu nacionalizma i antiestablišmenta obećavajući da će pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Ovakav rezultat predsedničkih izbora ukazuje i na duboke podele unutar HDZ-a i jačanje nacionalističkog krila unutar te partije što bi, prema mišljenju analitičara, moglo uticati na slabljenje pozicije umerenog premijera Andreja Plenkovića.

Kampanju obilježili gafovi: Grabar Kitarović
Kampanju obilježili gafovi: Grabar Kitarović(Foto: Beta/AP)

Predsednik Hrvatskog sabora i glavni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u sinoć zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar Kitarović rekavši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.

Izborne vlasti su saopštile da je odziv, uprkos izuzetno lošim vremenskim uslovima, bio veći nego na izborima 2014. godine.

Oko 3,8 miliona birača u najmlađoj članici EU juče je biralo između 11 kandidata, a prema preliminarnim rezultatima, značajniji broj glasova osvojili su još evropski parlamentarac i bivši sudija Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić 5,82 odsto i nezavisni kandidat, reditelj Dario Juričan, 4,36 odsto.

Predsednička pozicija uglavnom ceremonijalna u Hrvatskoj – predsednik je formalno vrhovni komandant vojske i predstavlja državu u inostranstvu – zadržavanje funkcije predsednika je izuzetno važno za vladajući HDZ budući da će njihova vlada 1. januara preuzeti predsedavanje Evropskom unijom. To znači da će predsedavati tokom izlaska Britanije iz bloka, što se očekuje 31. januara i početkom trgovinskih pregovora nakon Brexita.

Mada se Hrvatska oporavila nakon razornog rata 1991-95, ona je i dalje jedna od najsiromašnijih članica EU žestoko pogođena rasprostranjenom korupcijom.

Izvor: Vijesti.me