Milanović: Nećemo popuštati oko prava Hrvata u BiH

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da, dok je predsednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH.

Milanović je u intervjuu za „Večernji list“ BiH objavljenom uoči posete toj zemlji rekao da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i da moraju da biraju svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja. Objasnio je da je prilikom nedavnog završnog kominikea NATO-a insistirao na spominjanju Dejtonskog sporazuma, pošto je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri ravnopravna.

„Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati“, istakao je Milanović.

Rekao je da insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma, jer smatra da njegovim poštovanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU.

Predsednik Hrvatske je dodao da je u NATO dokumentu pomenuta i potreba izborne reforme i ukazao da ona mora da rezultira legitimnim političkim predstavljanjem.

„Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokratije, pa tako treba da bude i u BiH. Ne vidim ko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike“, rekao je Milanović.

Ocenio je kao neprihvatljivu dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsedništvu BiH i najave dela bošnjačkih stranaka kako bi slično moglo biti i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

„Za Hrvatsku, to kažem kao predsednik Republike koja ima ustavnu obavezu da brine o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se sprovoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata“, rekao je hrvatski predsednik.

Izvor: nova.rs/tanjug