Milanović odbio da ode na Tuđmanov grob

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, na obeležavanju Dana državnosti odbio je da ode na grob prvog predsednika te zemlje, Franja Tuđmana, i položio vence na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Nakon 19 godina koliko se Dan državnosti Hrvatske proslavljao 25. juna, od ove godine se ponovno obeležava 30. maja, na dan kada je 1990. konstituisan prvi demokratski izabran sabor.

Milanović je poručio da 30. maj ne može da nazove Danom državnosti, jer je za njega to 25. jun – datum odlaska iz Jugoslavije.

Dan državnosti, koji je HDZ vratio na današnji datum, nazvao je iznudom i predizbornim skupom HDZ-a, prenosi Indeks.

“Ovo je obećanje jedne političke garniture, koje oni sada ispunjavaju”, rekao je Milanović.

Naveo je da je u prvom višestranačkom saboru apsolutnu većinu imala jedna stranka, za koju je glasala relativna manjina glasača.

Na to je odgovorio premijer Andrej Plenković: “Mislim da je loše ako predsednik tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio sabor”.

Na Markovom trgu, gdje se nalazi sedište hrvatske vlade, u podne je započela centralna svečanost, kojoj su prisustvovali premijer Plenković i predsednik Hrvatskog sabora.

Na početku svečanosti održan je prelet Migova. Zatim je izvedena himna, a uslijedila je počasna smotra Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

Na kraju je na Markov trg stigla klapa i otpevala “Kroacijo, iz duše te ljubim”. Na samom kraju svečanosti održan je defile Kravat pukovnije.

Izvor: vijesti.me