Milić: Kačinjski pobedu duguje poljoprivrednicima i još uvek jakoj privredi

U izjavi za Restart Magazin, programski direktor NVO “Novi treći put” komentarisao je ubedljivu pobedu stranke “Pravo i pravda” na izborima u Poljskoj.
“Na osnovu prvih rezultata vidljiva je visoka izlaznost na jugoistoku Poljske i u ruralnim zonama. Zahvaljujući velikodušnim obećanjima o izjednačavanju agrarnih subvencija na evropskom nivou, kada resor poljoprivrede u Evropskoj komisiji preuzme predstavnik iz Poljske, veliki broj poljoprivrednika glas je poverio vladajućoj stranci” naveo je Milić.
Na pitanje šta je još uzrok značajne pobede stranke Kačinjskog, Milić je naveo i ekonomiju:

“Poljska privreda više od 20 godina nije zabeležila recesiju. Visok priliv ukrajinske radne snage nakon krimske krize i povoljni evropski ekonomski trendovi, omogućili su Poljskoj stabilan rast i nisku nezaposlenost, a samim tim i vladajućoj stranci podršku dela umerenijih birača” naveo je.
Takođe, Milić je naveo da će populistička socijalna potrošnja, uz rušenje vladavine prava i potencijalno svetsko ekonomsko usporavanje, verovatno oštetiti Poljsku privredu u srednjem roku.

“Na ovim izborima je stalno deljenje poklona iz budžeta doprinelo pobedi, ali će se negativno odraziti na polovini mandata sledeće vlade” dodao je Milić.